Chevy Colorado & GMC Canyon banner

Colorado do Canyon wymiana tylnych świateł

11K views 16 replies 9 participants last post by  Dahntrmn17  
#1 ·
Zamówiłem kilka obudów tylnych świateł OEM fabryki Colorado, aby zastąpić te w moim 22' Canyon. Przeczytałem kilka starszych postów na tej stronie, ale nie było zbyt wielu szczegółowych informacji.

Ta modyfikacja zadziała, niektórzy mówią, że punkty montażowe są inne. Niektórzy mówią, że przejście z Canyon do Colorado jest mniej trudne?

Czy ktoś, kto to zrobił (Collie do Canyon) tylne światła, może mi dać znać, czy jest coś konkretnego, na co muszę uważać?

Powinienem je dostać dzisiaj i prawdopodobnie zainstalować w weekend. (To jest moja nowa ciężarówka!)

#5 ·
Chciałem zrobić to samo, ale zdecydowałem się najpierw spróbować przyciemnić je winylem. Jeśli się nie sprawdzi, mogę ostatecznie dokonać zmiany. Z tego, co czytałem, nie powinno to być więcej niż ewentualne wydłużenie otworu na szpilkę. Oto moja ciężarówka, zrobiłem zdjęcia przed przyciemnieniem 3. świateł stopu.

View attachment 429610
View attachment 429612
View attachment 429611
Jak dobrze widoczne są światła stopu w świetle słonecznym? To wydaje się naprawdę ciemne. Martwiłbym się, że ludzie piszą SMS-y i jadą prosto w tył mojej ciężarówki z tak ciemnymi światłami stopu!

• Like
Reactions: Hunter62
#4 ·
tu jest 11 stron na temat wymiany i jest więcej wątków

Tak, to był jeden z wątków, które przeczytałem, ale jest to raczej wątek lokalizacyjny osób chcących się zamienić. Tylko jeden post wspomniał o wydłużeniu otworów montażowych w Colorado, aby zaakceptować obudowę tylnego światła Canyon. Być może szczelina w Canyon jest nieco większa niż kołek montażowy w zespole Colorado. Jeśli tak jest, nie powinno być problemu z rozbudowaniem tego słupka.

Zaskakujące, że GM wprowadziło kilka subtelnych różnic w obudowach/mocowaniach.

#6 ·
Jak wiesz, jest na ten temat wiele wątków, ale dokonałem zamiany i nie mógłbym być szczęśliwszy:

Image

Potwierdzam, dolny otwór montażowy musi być nieco przedłużony w górę za pomocą wiertła stopniowego. Kiedy to zrobiłem, nałożyłem trochę POR i zainstalowałem. Żadnych modyfikacji nie potrzeba dla górnych otworów montażowych. Wygląda o wiele lepiej niż oryginalne tylne światła.

#17 ·
Jak wiesz, jest wiele wątków na ten temat, ale dokonałem wymiany i nie mógłbym być szczęśliwszy:

View attachment 429624

Potwierdzam, dolny otwór montażowy należy nieco wydłużyć w górę za pomocą wiertła stopniowego. Kiedy to zrobiono, nałożyłem trochę POR i zainstalowałem. Żadnych modyfikacji nie potrzeba dla górnych otworów montażowych. Wygląda o wiele lepiej niż standardowe tylne światła.
Czy masz zdjęcie lub rysunek, do którego otworu montażowego odnosisz się, który ma być wydłużony?

#8 ·
Hej…. Co jest nie tak z moimi światłami tylnymi? Podobają mi się. Z drugiej strony miałem Dodge Ram z 2006 roku z reflektorami, które wyglądały jak akwarium.

• Haha
Reactions: rotaryenginepete
#11 ·
Jeśli dobrze pamiętam z czasów, gdy robiliśmy modyfikację 19CanyonWT do tylnych świateł Colorado, gumowy kołek ustalający w światłach Colorado jest okrągły, a gumowy kołek ustalający w światłach Canyon jest raczej prostokątny z zaokrąglonymi narożnikami, więc otwór w blasze musi zostać powiększony.

• Like
Reactions: Dahntrmn17
#12 ·
Mam tylne światła Colorado. Patrząc na obudowę poniżej, znajduje się śruba torx mocująca kołek montażowy. Faktycznie ją odkręciłem i założyłem z powrotem. Zastanawiam się, czy to ten sam projekt co w Canyon i czy kołki można zamieniać między sobą.

Miałoby to sens, gdyby GM użyło jednej formy i po prostu użyło różnych kołków do montażu? Dowiem się w ten weekend.
Image

#13 ·
Spróbuj, prawdopodobnie masz rację. Nie zwróciłem uwagi na śrubę torx.

#15 ·
Podsumowując. Kołki w Collie i Canyon są takie same, więc moja teoria, że można je zamienić, była błędna. Kołki montażowe w Collie są dokładnie w odległości 8" od siebie, w Canyon 8,25". Górny otwór to otwór wyrównujący. Nie powiększaj go.

Umieszczając tylną lampę Colorado w Canyon, wystarczy nieco powiększyć górny otwór w dolnym uchwycie. Nie więcej niż 1/4". Przechodząc z Caynona do Colorado, może być konieczne wydłużenie dolnej części dolnego otworu, ale nie dokonałem tej modyfikacji, więc będziesz musiał to sprawdzić.

Wystarczy wyrównać górny słupek/kołek z górnym otworem, a zobaczysz, gdzie dotknie dolny. Prawdopodobnie można go wcisnąć bez powiększania, ale niektórzy tutaj powiedzieli, że może to spowodować pęknięcie obudowy tylnej lampy. W każdym razie bardzo proste. Oto zdjęcie tych otworów montażowych. Zwróć uwagę, że na dolnym otworze mam kawałek taśmy maskującej wskazujący obszar do powiększenia.

#16 ·
Światła Kolorado wyglądają bardzo ładnie.