Chevy Colorado & GMC Canyon banner
1,281 - 1,291 of 1,296 Posts
To samo w przypadku Canyon AT4X żony. Wyjechaliśmy na wycieczkę narciarską i kiedy wróciliśmy 2 tygodnie później, był martwy. Trzeba było odholować do dealera. Powiedzieli, że to tylko zła bateria, więc wymieniono ją przy 4500 milach. W zeszłym tygodniu ten sam problem. Wyjechaliśmy na tydzień i wróciliśmy do martwej ciężarówki. Znowu holowanie. Tym razem powiedziano, że alternator nie daje wystarczająco dużo. Czekaliśmy tydzień na dostawę. Ponownie wymieniono akumulator. Zobaczymy……. Kusi, żeby nie jeździć nim przez tydzień i zobaczyć.

To samo w przypadku Canyon AT4X żony. Wyjechaliśmy na wycieczkę narciarską i kiedy wróciliśmy 2 tygodnie później, martwy, martwy. Trzeba było odholować do dealera. Powiedzieli, że to tylko zła bateria, więc wymieniono ją przy 4500 milach. W zeszłym tygodniu ten sam problem. Wyjechałem na tydzień i wróciłem do martwej ciężarówki. Znowu holowanie. Tym razem powiedziano, że alternator nie daje wystarczająco dużo. Czekałem tydzień na jeden. Ponownie wymieniono baterię. Zobaczymy……. Kusi, żeby nie jeździć nim przez tydzień i zobaczyć.
Przykro mi to słyszeć. Do bani, kiedy próbują coś naprawić metodą eliminacji, co może być czasochłonne i kosztowne. Jak na razie u mnie wszystko dobrze. Odebrałem go od dealera tydzień temu i jak na razie nowa bateria działa dobrze. Oczywiście poczeka, aż znajdę się na środku zadupia, zanim padnie. Zobaczymy, trzymam kciuki.

Czy problemem może być alternator? Kilka miesięcy temu musiałem wymienić akumulator, ponieważ funkcja auto stop/start nigdy nie działała. Zdecydowałem się podłączyć na stałe prostownik i zwykle podłączałem go każdego dnia, czasami po 2-3 dniach jazdy. Zauważyłem, że codzienne podłączanie zajmuje co najmniej 8 godzin, aby osiągnąć pełne naładowanie, a jeśli nie jest podłączony przez kilka dni, osiągnięcie pełnego naładowania zajmuje 24 godziny. Wszystko to dotyczyło lokalnych podróży, zwykle 19-32 km każdego dnia i krótkich podróży 5-8 km. Wczoraj wyjechałem z pełnym naładowaniem, przejechałem 40 km przed wyłączeniem, a następnie 40 km z powrotem i podłączyłem go. Byłem podłączony przez 17 godzin i następnego dnia osiągnąłem tylko 80% naładowania.
Z drugiej strony mój Camaro zawsze osiąga pełne naładowanie w ciągu godziny lub krócej po przejechaniu 80 km w obie strony, a podczas krótkich podróży naładuje się w 100% w ciągu kilku godzin.
Wygląda na to, że alternator w Colorado nie jest wystarczająco mocny lub jego programowanie.

Ładowarki podtrzymujące będą działać dłużej, a szacunki % naładowania będą niższe, gdy na akumulatorze występuje aktywne obciążenie - a w tych ciężarówkach zawsze występuje obciążenie jakiegoś rodzaju. Nawet zablokowanie/odblokowanie drzwi obudzi BCM itp. Z monitorem akumulatora widziałem, jak napięcie akumulatora 13,7 V (tuż po ładowarce podtrzymującej) spadało do 12,5x V tylko przez odblokowanie i otwarcie drzwi. Jeśli nie dotknę pojazdu, a BCM po ponad 30 minutach ponownie przejdzie w stan uśpienia, napięcie to powróci do ~12,8-12,9 V.

Ponieważ około miesiąc temu miałem straszną rozładowaną baterię (po raz pierwszy i jedyny), upewniłem się, że te głupie ustawienia automatycznej aktualizacji OTA są wyłączone i podłączałem ją do ładowarki podtrzymującej co tydzień. Zatem po tym, jak co tydzień stała w garażu przez 3 pełne dni (nie mój codzienny - jeżdżę nią w weekendy), konsekwentnie odczytywałem 12,4-12,5 VDC, kiedy podłączałem ją do ładowarki podtrzymującej na weekend. Wydaje się to trochę niskie jak na to, jakie POWINNY być te akumulatory AGM, ale nadal uważam to za normalne dla akumulatora kwasowo-ołowiowego. Odpalała natychmiast bez żadnych problemów. Zajrzałem pod maskę i ponownie wcisnąłem wszystkie bezpieczniki, kilka było tylko trochę luźnych i myślę, że mogły zostać wyciągnięte podczas "testowania" (cokolwiek to tak naprawdę było), które dealer przeprowadził, gdy bateria padła.

Myślę, że polecam upewnić się, że te ustawienia automatycznej aktualizacji są wyłączone i SPRAWDZAĆ JE ponownie po KAŻDEJ wizycie u dealera, i po KAŻDEJ rzeczywistej aktualizacji, i losowo. Myślę, że te cholerne ustawienia są WINOWAJCĄ. Kup również dobry kabel rozruchowy i trzymaj go w ciężarówce, i przynajmniej zaopatrz się również w ładowarkę podtrzymującą. Kiedy moja padła, kupiłem ładowarkę/rozrusznik Schumacher 85A do ładowania i uruchamiania z rozładowanej baterii (4VDC), rozrusznik Schumacher 2000A i ładowarkę podtrzymującą Battery Tender 4A. Mam szczęście, że mój stoi w garażu i mogę go podtrzymywać w ciągu tygodnia, możesz mieć problemy z utrzymaniem go naładowanym, jeśli jest zaparkowany na zewnątrz. Zauważ, że są to akumulatory AGM i musisz używać ładowarek do nich przeznaczonych.

Myślę, że polecam upewnić się, że te ustawienia automatycznej aktualizacji są wyłączone i SPRAWDZAĆ JE ponownie po KAŻDEJ wizycie u dealera oraz po KAŻDEJ rzeczywistej aktualizacji i losowo. Myślę, że te cholerne ustawienia są WINNE.
Wyłączyłem "automatyczne pobieranie" aktualizacji od pierwszego dnia, zakładając, że po pobraniu ciężarówka spróbuje je zainstalować i to powoduje problemy z akumulatorem. Będę sprawdzał aktualizacje ręcznie co jakiś czas, jak dotąd żadnych. Dowiedziałem się również, że dealer nie sprawdza OTA za pośrednictwem ciężarówki, nawet jeśli go o to poprosisz, co potwierdziłem podczas mojej ostatniej wizyty 2 tygodnie temu.
Czego nie czytałem, to czy jeśli po ręcznym sprawdzeniu dostępna jest aktualizacja, co robi ciężarówka / pyta? Pobierz później? Pobierz teraz? Inne? Wolę, żeby pobieranie / instalacja odbywało się na moich warunkach, jeśli jest dostępna.

Byłem na wakacjach przez 2 tygodnie, ciężarówka prawie nieużywana. Użyłem jej wczoraj i zauważyłem, że kontrolka ostrzegawcza akumulatora zaświeciła się na kilka dobrych sekund przy uruchomieniu (oddzielnie, a nie ogólny test kontrolki ostrzegawczej). Mam tylko nadzieję, że będzie chłodno, żebym mógł podłączyć moją ładowarkę podtrzymującą, bo w ostatnich tygodniach było 32°C.

Kilka spraw...

Akumulatory AGM to wciąż chemia kwasowo-ołowiowa. Napięcia będą zasadniczo takie same jak w przypadku starego typu zalewanego. Maksymalnie 2,1 V na ogniwo, 12,6 V.

Dealer nie musi sprawdzać aktualizacji OTA, sprawdzi i zaktualizuje je za pośrednictwem połączenia przewodowego z ciężarówką, co jest znacznie bardziej niezawodnym sposobem przesyłania danych.

Kilka rzeczy...

Dealer nie musi sprawdzać aktualizacji OTA, będzie sprawdzał i aktualizował przez połączenie przewodowe z ciężarówką, co jest znacznie bardziej niezawodnym sposobem przesyłania danych.
Nie wiedziałem tego, chociaż lubię mojego dealera, czasami mam wątpliwości co do niego i tego, co tak naprawdę sprawdza.
Chciałbym, żeby aktualizacje przez kabel lub nie miały znacznik daty dla obu.

Kupiłem używanego GMC Sierra z 2008 roku z przebiegiem 55 tysięcy mil, jadąc autostradą i doświadczyłem czegoś podobnego: wskaźniki oszalały, zamki w drzwiach otwierały się i zamykały, a wycieraczki włączały się. Natychmiast zjechałem na pobocze i wyłączyłem pojazd. Pozostawiłem go na kilka minut, a następnie uruchomiłem ciężarówkę bez problemów. Jechałem dalej przez około 25 mil, gdy zjeżdżałem z mojego zjazdu, włączyłem prawy kierunkowskaz i znowu stało się to samo. Ponieważ był to używany samochód, pojechałem do AutoZone i sprawdziłem akumulator, a oni powiedzieli, że jest zepsuty. Więc wymieniłem go i przez około 3 miesiące nie miałem żadnych problemów. Jadąc autostradą, próbowałem włączyć tempomat i nie chciał się włączyć, kilka sekund później ponownie zaczęły się problemy, takie same jak powyżej. Zawiozłem moją ciężarówkę do lokalnego dealera Chevroleta i rozmawiałem z głównym mechanikiem. Przypomniał sobie, że widział biuletyn o ujemnym zacisku kablowym, który nie był wystarczająco zaciśnięty, co powodowało problemy z uziemieniem. Wymienił mój ujemny kabel akumulatora i od tego czasu nie miałem już problemów. Zapytaj swojego dealera, czy to może być przyczyna, powodzenia!

Kilka dni temu miałem ten sam problem z rozładowanym akumulatorem. Podejrzewam, że jest to problem z rozładowywaniem akumulatora w Chevy/GMC z powodu zawieszonych aktualizacji "Over The Air" (OTA). Oto link do biuletynu serwisowego GM opublikowanego przez NHTSA:
Na szczęście samochód stał w moim garażu i mogłem otworzyć maskę i podłączyć go do ładowarki konserwującej. Na razie wydaje się być w porządku, ale za kilka dni mam umówioną wizytę u dealera.

1,281 - 1,291 of 1,296 Posts