Chevy Colorado & GMC Canyon banner

Czy kupiłbyś tego Colorado z 2017 roku o pojemności 2,8?

416 views 4 replies 4 participants last post by  Rand1  
#1 ·
Mam Jeepa Cherokee z 2000 roku, który pokazuje swój wiek. Jestem w punkcie, w którym chcę go odrestaurować i nie używać go jako codziennego kierowcy. Znalazłem Colorado z 2017 roku z silnikiem 2.8 Duramax. Ma 102 tys. mil, 4x4 za 20 tys. dolarów. Carfax jest w miarę czysty, 2 właścicieli. Pierwotny właściciel posiadał go do 2023 roku, średnio wymieniając olej co 5 tys. mil. Drugi właściciel sprzedał go w 2025 roku. Samochód przez całe życie był na południu. Czy to dobra cena, przy założeniu pomyślnej inspekcji? I czy kupiłbyś 2.8 Duramax z taką historią?

#2 ·
Zanim ktokolwiek będzie mógł na to odpowiedzieć, musimy wiedzieć, jakie codzienne trasy będziesz nim pokonywać. Nowoczesne diesle nie lubią, gdy większość jazd jest krótka, ponieważ prowadzi to do problemów z emisjami. Jeśli ciężarówka będzie regularnie jeździć przez co najmniej 30 minut, będzie zadowolona, ale jeśli będą to głównie krótkie, niskie prędkości jazdy do miasta, podczas których nie będziesz jeździć dłużej niż 10 minut na raz, to diesel nie przyniesie ci żadnych korzyści.
Poza tym, przy 102 tysiącach mil powiedziałbym, że większość problemów prawdopodobnie już się pojawiła, więc jeśli historia napraw jest krótka/minimalna, to jest to dobra wiadomość. Dobrze byłoby również wiedzieć, czy poprzedni właściciele używali dodatków do paliwa, czy nie. Niektórzy właściciele mieli pęknięte tłoki bez udowodnionej przyczyny, dzieje się tak również w przypadku dużych silników Duramax 6.6. Moja obecna teoria jest taka, że dzieje się tak, gdy ciężarówka często używa paliwa niskiej jakości (o niskiej liczbie cetanowej). „Grzechotanie diesla”, które ludzie wydają się lubić, jest w rzeczywistości przez większość czasu złe dla diesli z wtryskiem common rail, ponieważ to grzechotanie to zapalona paliwo uderzające w tłoki. Używanie dobrego dodatku do oleju napędowego zwiększającego liczbę cetanową przy każdym tankowaniu pomaga uniknąć wpływu paliwa o niskiej liczbie cetanowej, a silnik jest znacznie szczęśliwszy. Jest cichszy i ma lepszą reakcję na przepustnicę, gdy liczba cetanowa jest nieco podniesiona, ponieważ amerykański olej napędowy jest pod tym względem dość słaby ze względu na to, że USA ustala minimalną liczbę cetanową, która jest niższa niż powinna.

owns 2017 GMC Canyon Denali
  • Like
Reactions: Opiewho
#3 ·
Zanim ktokolwiek będzie mógł na to odpowiedzieć, musimy wiedzieć, jakie codzienne trasy będziesz nim pokonywać. Nowoczesne diesle nie lubią, gdy większość jazd jest krótka, ponieważ prowadzi to do problemów z emisją spalin. Jeśli ciężarówka będzie regularnie jeździć przez co najmniej 30 minut, będzie zadowolona, ale jeśli będą to głównie krótkie, niskie prędkości jazdy do miasta, gdzie nie będziesz jeździć dłużej niż 10 minut na raz, to diesel nie przyniesie ci żadnych korzyści.
Poza tym, przy 102 tysiącach mil powiedziałbym, że większość problemów prawdopodobnie już by się pojawiła, więc jeśli historia napraw jest krótka/minimalna, to jest to dobra wiadomość. Dobrze byłoby również wiedzieć, czy poprzedni właściciele używali dodatków do paliwa, czy nie. Niektórzy właściciele mieli pęknięte tłoki bez udowodnionej przyczyny, dzieje się tak również w przypadku dużego 6.6 Duramax. Moja obecna teoria jest taka, że dzieje się tak, gdy ciężarówka często jeździ na paliwie niskiej jakości (o niskiej liczbie cetanowej), „dieselowy grzechot” który ludzie lubią, jest w rzeczywistości czymś złym dla diesli common rail przez większość czasu, ponieważ ten grzechot to zapalone paliwo uderzające w tłoki. Używanie dobrego dodatku do diesla zwiększającego liczbę cetanową przy każdym tankowaniu pomaga uniknąć wpływu paliwa o niskiej liczbie cetanowej, a silnik jest znacznie szczęśliwszy. Jest cichszy i ma lepszą reakcję na przepustnicę, gdy liczba cetanowa jest nieco podniesiona, ponieważ amerykański olej napędowy jest pod tym względem dość słaby ze względu na to, że USA ustalają minimalną liczbę cetanową, która jest niższa niż powinna być.
Dzięki za odpowiedź! Przez większość czasu będą to dłuższe niż 30 minutowe przejazdy. Głównie byłby używany do dojazdów do pracy, która jest około 17 mil od mojego domu i zazwyczaj zajmuje około 30-35 minut, a także do holowania mojej łodzi. Najbliższa przystań dla łodzi jest 20 minut drogi.

Dzięki za informacje. To byłby mój pierwszy diesel. Nie jestem pewien, czy poprzedni właściciel używał dodatków do diesla, czy nie. Jest to wymiana dealerska, więc oprócz Carfax nie będę w stanie uzyskać tam historii.