Chevy Colorado & GMC Canyon banner

Jaki skaner powinienem kupić?

9.2K views 35 replies 17 participants last post by  MP_2011_Colorado_3.7_i5  
#1 ·
Mam silnik Diesla Chevy Colorado z 2017 roku i mam problemy z emisją spalin. Jaki skaner mogę kupić, który pozwoli mi wykonać wymuszoną regenerację, a co najważniejsze, usunąć kody stałe i przeprowadzić test antysabotażowy emisji?

#2 ·
Zasugerowałbym Launch 129e

owns 2017 Chevrolet Colorado Z71
#9 ·
Urządzenie Foxwell NT301 to bardzo dobry skaner dwukierunkowy do pojazdów benzynowych za około 65 USD. Użyj go, aby zresetować i zmienić typ akumulatora w BMW serii 3 mojej żony z 2011 roku. ... Tak, z jakiegoś powodu w samochodach BMW z tamtej epoki trzeba zresetować system zarządzania akumulatorem w systemie BMW. A także można zmienić z SLA na AGM. To dość przesada dla 12-13-letniego samochodu... ale 65 USD kontra wizyta u dealera za 200 USD co 3-5 lat? Łatwy wybór.

• Like
Reactions: .456741
#10 ·
Foxwell NT301 to bardzo dobry skaner dwukierunkowy do pojazdów benzynowych za ~65 $.

Użyj go, aby zresetować i zmienić typ akumulatora w BMW serii 3 mojej żony z 2011 roku. ... tak, z jakiegoś powodu, w samochodach BMW z tamtej epoki trzeba zresetować system zarządzania akumulatorem w systemie BMW. A także można zmienić z SLA na AGM. To dość przesada dla 12-13-letniego samochodu... ale 65 $ w porównaniu do wizyty u dealera za 200 $ co 3-5 lat? Łatwy wybór.
A teraz jest 25% kuponu, naciskam spust! 50,55 $ na wyjściu! Nieźle i na pewno zrobi wszystko, czego mogę potrzebować.

#13 ·
Dealer MDI2 kosztuje ~1000 $ a 3-dniowa licencja na programowanie to ~100 $. Ale wtedy utkniesz z rzeczami specyficznymi dla GM. Jednak z biegiem lat odkryłem, że oryginalne rzeczy działają lepiej... Tech 2, które mam, było świetną inwestycją i dopiero niedawno skanery innych firm zyskały niektóre z funkcji, do których jest zdolny.

Nie jestem pewien, czy istnieje oddzielne narzędzie dla silników Diesla. Osobiście nie wydałbym tysiąca dolarów na narzędzie do skanowania, którego używałbym od czasu do czasu....

owns 2019 Chevrolet Colorado Z71
  • Like
Reactions: 93Duc
#17 ·
owns 2017 GMC Canyon Denali
  • Like
Reactions: Galaxy and 93Duc
#26 ·
Czy MX+ robi coś więcej niż standardowy klucz sprzętowy OBD, taki jak ELM327, skoro kosztuje dosłownie 10 razy więcej? Czy to nie oprogramowanie wykonuje te funkcje?

#27 ·
Czy MX+ robi coś więcej niż standardowy klucz sprzętowy OBD, taki jak ELM327, skoro kosztuje dosłownie 10 razy więcej? Czy to nie oprogramowanie wykonuje te funkcje?
Nie, to nie tylko oprogramowanie i jeśli chcesz móc korzystać z Gretio (aplikacji do uzyskiwania dostępu do specjalnych funkcji dla silnika Diesla GM, o którym mowa w tym wątku), potrzebujesz adaptera, który obsługuje GM SWCAN. Adaptery ELM327 tego nie obsługują i są raczej podstawowe/ograniczone pod względem wydajności i funkcjonalności.

#31 ·
Mój Z71 z 2016 roku zaczął wyrzucać kod i napęd na 4 koła nie działał. Kupiłem OBD2 za około 125 dolarów i był w stanie odczytać i zresetować kody skrzyni biegów. Zresetowałem go i nie miałem żadnych innych problemów. Nie potrzebujesz czytnika, który kosztuje tysiące. Musi po prostu odczytać cały system.

This post has been deleted
#33 ·
Mam Chevroleta Colorado LT z 2011 roku, 4-cylindrowego, który czasami gaśnie podczas hamowania na znaku stopu. Szukam skanera, aby sprawdzić, czy generuje jakieś kody. Jakieś pomysły/sugestie?
Ten wątek znajduje się w sekcji diesla 2. generacji, załóż nowy wątek w odpowiedniej sekcji 1. generacji ze swoim problemem i pytaniem. Dzięki!

owns 2017 GMC Canyon Denali
  • Like
Reactions: macr88
#35 · (Edited)
Mam Otofix D1 firmy Autel, który robi wszystko, czego potrzebujesz zarówno w moim Canyon Diesel, jak i w Subaru, Anti-Tamper, reset DPF itp. w dieslu, programuje klucze, czujniki TPMS, odczytuje kody, odczytuje dane na żywo i więcej w obu. Kosztował około 600 dolarów, ale wart każdej wydanej złotówki, jeśli naprawdę chcesz pracować nad dzisiejszymi pojazdami sterowanymi komputerowo.

Ostatnia aktualizacja właśnie umożliwiła przeprogramowanie modułów fabrycznych za pomocą D1, ale trzeba kupić oprogramowanie/plik do przeprogramowania od producenta.

Działa na Androidzie 9.0, więc interfejs jest trochę wolniejszy niż bym chciał... Gdybym miał go kupić ponownie, wydałbym trochę więcej i wziął Pro (Android 10) lub Max (Android 11) tylko dla szybszego interfejsu.

owns 2020 GMC Canyon Denali