Jeśli nie rozgrzeję mojego 2022 (do dziś 13 360 mil) po wyjeździe z podjazdu, podczas zmiany z 1. na 2. bieg słychać stuk, który sprawia wrażenie, jakby blokował się tylny mechanizm różnicowy, jak przy poślizgu. Jeśli pozwolę ciężarówce rozgrzać się przez dwie do trzech minut, jest w porządku. Chyba że włączę tryb sportowy i jadę nim jak wściekły, wtedy zmiana biegów w górę i w dół do około 55 km/h wydaje się miękka. Mój dealer był dla mnie tak uprzejmy, jak to tylko możliwe i byłem cierpliwy, kiedy uzyskanie ciężarówki zajęło osiem miesięcy od momentu wpłaty zaliczki. Kupiłem 2021, ale zanim mieli wszystkie części do zbudowania mojej ciężarówki zgodnie z zamówieniem, musiałem zmienić zamówienie na 2022.
Skrzynia biegów sprawia wrażenie, jakby miękko zmieniała biegi na wszystkich wyższych biegach, chyba że naprawdę wcisnę pedał gazu. Za kilka tygodni czeka mnie wymiana oleju po 14 400 milach/drugi przegląd i dodadzą kilka ulepszeń z rynku wtórnego, których pozyskanie było trudne ze względu na braki w łańcuchu dostaw. Zamierzam umieścić „stuk” z 1. na 2. bieg w mojej historii serwisowej i zobaczyć, czy zrobią coś wcześniej niż później. Chcą mojego biznesu flotowego (kupiłem dziewięć Moparów z rzędu od ich dużego konkurenta ciężarówek) dla przyszłych ciężarówek i wiedzą, że szukam nowej ciężarówki dla mojej żony.
Oglądałem aukcje samochodowe Mecum na Motortrend i widziałem, jak ciężarówki z lat 1997-2005 z przebiegiem poniżej 1600 mil sprzedawano za mniej niż ich cenę katalogową. Teraz obserwuję zapasy na nadchodzące aukcje, ponieważ chce ona NOS lub jak nową 1999-2003 2500 Cummins Diesel 4WD, więc jeśli pojawi się jak nowy Dodge Ram z 2000 roku, zamierzam go kupić na aukcji samochodów kolekcjonerskich. Na ostatnich kilku Barrett-Jacksons widać było fabrycznie nowe i odrestaurowane ciężarówki sprzedawane pierwszego i drugiego dnia za mniej niż 50 000 dolarów, co jest znacznie mniejsze niż cena katalogowa w przypadku nowszego modelu, i wiem, że 2500 diesel z tej generacji przejedzie 640 000 mil, zanim będzie potrzebował czegoś innego niż opony, hamulce i filtry.
Im więcej jeżdżę tym 2022 Colorado, tym bardziej mi się podoba, a na autostradzie mogę ustawić tempomat na 132 km/h i uzyskuje 8,7 l/100 km do Atlanty i 9,4 l/100 km w drodze powrotnej, a to około 113 km w każdą stronę. Na dwupasmowych drogach stanowych przy 105 km/h uzyskuje 10,2 do 9,4 l/100 km w zależności od terenu. Ostatnio miałem na drodze wściekłego gościa, który próbował mnie zepchnąć z drogi, a kiedy mocno wcisnąłem pedał gazu, przyspieszył z 72 km/h do 196 km/h w około 600 metrach i nie wciskałem go tak mocno, jak mogłem.
Moje główne obawy to 8-biegowa skrzynia biegów, elektroniczna blokada mechanizmu różnicowego, systemy kontroli trakcji AWD itp. Ciężarówka ma bardziej zaawansowane systemy niż prom kosmiczny, ale to niektóre z rzeczy, które sprawiają, że jazda nią jest tak przyjemna. Utrzymuję niski przebieg, ponieważ wciąż szukam super czystej Dakoty z niskim przebiegiem w uczciwej cenie. Ostatnio otrzymałem ofertę na Colorado wyższą niż zapłaciłem, ale potrzebuję ciężarówki i teraz zdecydowałem, że wszystkie późne modele ciężarówek to duże stosy elektronicznych, sterowanych komputerowo, zaawansowanych systemów potencjalnych katastrof. Nadwozie Colorado ma tak dużo plastiku i aluminium, że nie można przejechać przez wysoką trawę bez otarcia paneli nadwozia/części przednich. Ostatnią rzeczą, której potrzebuję, jest ciężarówka AWD z przewlekłymi problemami ze skrzynią biegów.