Chevy Colorado & GMC Canyon banner

Temat dotyczący problemów ze skrzynią biegów Master 8

72K views 235 replies 73 participants last post by  gherbert  
#1 ·
Więc, kilka miesięcy temu wymieniłem płyn w skrzyni biegów i zmiana z 1 na 2 bieg poprawiła się, ale nie zniknęła całkowicie. Nie pojawia się tak często, ale zastanawiam się, czy poczekać, żeby zobaczyć, jak sprawa się potoczy i czy GM wyda dobrowolne wezwanie do serwisu, czy też spróbować naprawić lub wymienić skrzynię biegów w moim Canyonie z 2019 roku. Zostało mi 7500 mil na fabrycznym układzie napędowym, a potem wchodzi mój dożywotni układ napędowy. Zastanawiam się tylko, co w tej chwili zrobić i czy GM zamierza to naprawić teraz, gdy pozew został zatwierdzony?

• Like
Reactions: burrowgerald
#2 ·
Powinienem być interesujący
Zmienili konwerter momentu obrotowego, płyn i program komputerowy od 1 marca 2019 r.
I teraz podobno 2023 został ponownie zaktualizowany.

Niestety, warsztat musiał zaktualizować program w moim.
Dealer nigdy tego nie zrobił (lub nie wziął), kiedy robili TSB

owns 2017 Chevrolet Colorado Z71
#3 ·
Powinienem być interesujący
Zmienili konwerter momentu obrotowego, płyn i program komputerowy od 1 marca 2019 r.
I teraz podobno 2023 został ponownie zaktualizowany.

Niestety, warsztat musiał zaktualizować program w moim.
Dealer nigdy tego nie zrobił (lub nie wziął), kiedy wykonywał TSB
Dealer nie powiedział mi, czy zaktualizował program komputerowy. Chodzi mi o to, że zgubili moją ciężarówkę, kiedy oddałem ją do serwisu płynu przekładniowego przy przebiegu 50 tys. mil. Z jakiegoś powodu była ukryta między dwoma budynkami i zajęło im pół godziny, żeby ją znaleźć, oprócz innych problemów. Myślę, że mogę zadzwonić do nich jutro i zadać to pytanie.

• Like
Reactions: Jeannine ‘s team
#4 ·
Właśnie sprawdziłem szczegóły pozwu zbiorowego. Pozew dotyczy daty budowy 3-1-2019. Na mojej naklejce jest 4-2019. Nigdy nie byli w stanie ustalić, dlaczego miałem spadek zmiany 1-2. Nie wierzę w datę 3-1-2019, ale chyba jestem z tym uwiązany! Nadal zamierzam wyciągnąć arkusz budowy od mojego dealera w Tennessee, gdzie kupiłem moją ciężarówkę, tylko po to, aby zweryfikować.

• Like
Reactions: 16WhiteColly
#5 ·
Więc właśnie sprawdziłem szczegóły pozwu zbiorowego. Pozew dotyczy daty budowy 3-1-2019. Moja naklejka mówi 4-2019. Nigdy nie byli w stanie ustalić, dlaczego mój miał spadek zmiany 1-2. Nie wierzę w datę 3-1-2019, ale chyba jestem z tym uwiązany! Nadal zamierzam wyciągnąć arkusz budowy od mojego dealera w Tennessee, gdzie kupiłem moją ciężarówkę, tylko po to, aby zweryfikować.
Nowy konwerter momentu obrotowego, oprogramowanie i płyn miały to naprawić.
Ale warunki nadal będą występować. Najczęściej na zimno. Z powodu spływu zwrotnego

• Like
Reactions: .445277
#7 ·
Możesz pozwać każdego za wszystko. To nie znaczy, że wygrasz. W pozwach zbiorowych jedynymi prawdziwymi zwycięzcami są prawnicy. Wszyscy inni dostają kupon na darmowego Big Maca z małymi frytkami i bez napoju.
Rzeczą, na którą patrzę, jest zmuszenie GM do wycofania skrzyń biegów i zwrotu kosztów za usługi wykonane przed wycofaniem. Nie szukam ani grosza, ale zmuszenie GM do wycofania byłoby korzystne.

#9 ·
Czas na weryfikację tych pozwów zbiorowych.

Kancelaria prawna, która to wniosła, zrobiła to tylko po to, by zmusić GM do ugody na kilka milionów dolarów. Wiedzą, że dla GM łatwiej jest wypłacić ugodę niż płacić swoim prawnikom za wygraną.

Kancelaria prawna udaje, że robi to dla ofiar, ale ostatecznie większość właścicieli otrzyma darmową wymianę oleju lub nominalną zniżkę przy następnym zakupie. Kancelaria prawna zabiera większość pieniędzy jako swoje honoraria za reprezentowanie Państwa.

To są sprawy wymuszeń korporacyjnych, w których właściciele są tylko kozłem ofiarnym.

GM zrobiło już prawie wszystko, co mogło zrobić i nie zrobi już wiele więcej. Większość z nas miała płyn i to rozwiązało problem. Jeśli jesteś tym dziwnym przypadkiem, skorzystaj z prawa o wadliwym produkcie i odkup go, pomiń to oszustwo, ponieważ jesteś tylko wykorzystywany przez kancelarię prawną do wzbogacenia się.

GM nie zamierza przypominać sobie czegoś, z czym boryka się tylko kilka osób. Jeśli chodzi o drżenie, nie martw się tym, dopóki się nie pojawi.

Pierwszy do drugiego jest nieco mocniejszy, gdy jest zimny, ale znika, gdy jest ciepły. Szczerze mówiąc, to tak, jakby pierwszy do drugiego robił stary 350 th.

#10 · (Edited)
Serio, dostaję powiadomienia na głównym wątku autorytetu GM od ponad 6 lat i nadal otrzymuję je regularnie na temat 8-biegowej skrzyni biegów. Anulowałem zamówienie niestandardowe w 2019 roku, kiedy otrzymałem przeciek z GM mówiący o nowym płynie i maszynie do wtrysku Bosch transflo, której dealerzy mieliby używać do płukania. Zanim zbudowali moją ciężarówkę, zapytałem, czy włożą ten nowy płyn do mojej budowy. Powiedzieli, że nie, nie zostało zatwierdzone. Potem powiedziałem, czy możesz to przepłukać, kiedy je dostanę? Nie, najpierw musi się zepsuć. Błagałem o moją zaliczkę i ją oddali. Wiem, że na tym forum jest wielu fanów GM, ale wielu ludzi zostało oszukanych przez mniej niż renomowanych dealerów, którzy mówili wielu właścicielom "to normalne zachowanie" i inne bzdury. I nigdy tak naprawdę nie uczynili tych TSB przejrzystymi, co jest głównym powodem, dla którego właściciele zostali oszukani. Dopóki naprawdę nie zniszczyło to ich konwertera momentu obrotowego i potrzebowali konwertera momentu obrotowego za 3-4 tysiące dolarów poza gwarancją. Przypomina mi to, jak Nissan wykręcił się od nieodwołania nieudanej afery "SMOD". Ale przynajmniej w tym przypadku musieli przedłużyć gwarancje z niższymi odliczeniami za bardzo kosztowne wymiany RAD/Trans. Z GM naprawdę nie musieli tego robić. Myślę, że to głównie dlatego, że GM jest amerykańską firmą, podczas gdy Nissan nie jest. Również ktoś inny opublikował tę wiadomość jakiś czas temu, a administrator natychmiast ją zamknął, mówiąc, że są inne wątki. Ale szukałem i nie było żadnych wątków innych niż starsze pozwy zbiorowe. Ten dotyczył nowego, właśnie złożonego dla Silverado. Serio, jestem sfrustrowany właścicielami, którzy nie mają problemu z mówieniem tym, którzy mają problemy, że to ich wina. Widzę to bardzo często na tym forum.

#15 ·
Nie mogłeś znaleźć żadnych wątków?

Było już kilka razy publikowane.
To było pytanie dotyczące nowej fazy postępowania sądowego i nie, nie widziałem nic opublikowanego od czasu certyfikacji pozwu w tym tygodniu.

#16 ·
Jeśli sprawa zakończy się sukcesem, może to zmusić NHTSB do wycofania. GM walczyło z tą sprawą przez kilka lat i była to duża decyzja przeciwko GM, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że dotyczy 13 modeli w okresie 4 lat. 800 000 skrzyń biegów, 8L45E i 8L90 oraz 60 biuletynów serwisowych. Kluczem do tego jest 60 biuletynów serwisowych, które dowodzą, że GM było świadome poważnych problemów ze skrzynią biegów. To był powód, dla którego sędzia poświadczył pozew.

"Pozew zarzuca, że ​​dotknięte skrzynie biegów stanowią zagrożenie dla bezpieczeństwa, ponieważ mogą od czasu do czasu "poślizgnąć się, podskakiwać, kopać, szarpać i gwałtownie włączać się". To, zdaniem powodów, "powoduje, że pojazd zachowuje się nieregularnie, na przykład z nagłym lub opóźnionym przyspieszeniem", a czasem sprawia wrażenie, jakby inny samochód zderzył się z pojazdem podczas zmiany biegów"

"Pozew domaga się odszkodowania za rzekomo nadmierną zapłatę za wadliwe pojazdy lub zapłatę za koszty wymiany skrzyni biegów. Speerly vs. GM domaga się również, aby GM zreformowało swoje gwarancje w celu rozwiązania tych problemów ze skrzynią biegów, a także wydało wezwanie do wycofania dla dotkniętych pojazdów".

• Haha
Reactions: 153537
#21 ·
Interesujące. Czy możesz podać linki do tego? Ponieważ nie mogę znaleźć dowodów na to, że GM płaci kancelariom prawnym za wycofanie pozwów zbiorowych. Brzmi to prawie kryminalnie. Jeśli nie, powinno tak być. Ponownie, gdybyś przeczytał mój post, zdałbyś sobie sprawę, że nie posiadam takiego. Anulowane zamówienie w 2019 roku. Ale wciąż otrzymuję bombardowanie alertów od władz GM od właścicieli, którzy płacą krocie, próbując naprawić swoje skrzynie biegów poza gwarancją. Co jest niezwykłe dla wątku sprzed ponad 5 lat. Przez lata słyszałem wiele historii. I dosłownie setki razy słyszę od dożywotnich właścicieli GM, którzy na zawsze wyrzekają się marki. To naprawdę powszechny motyw, który wciąż słyszę. Prawdopodobnie powinienem przejść dalej w tym momencie. Naprawdę podobała mi się ta trzecia generacja, ale nie jestem zadowolony, że ma tak spragniony silnik. Poważnie rozważam w tej chwili Rama z silnikiem Hemi. Głównie dlatego, że MPG są mniej więcej takie same. Plus, wciąż ma wtrysk do portów. I możesz dostać 8-biegową skrzynię ZF. Jeśli mam dostać słabe MPG, równie dobrze mogę dostać pełny rozmiar i mieć więcej miejsca.

#23 · (Edited)

Jedna z wielu ugód, jeśli się rozejrzysz.

Tutaj znowu nikt nic nie dostał, tylko prawnicy.

Zwróć również uwagę na sposób działania: GM zgadza się na ugodę za określoną sumę pieniędzy. Kancelaria prawna opracowuje następnie rodzaj tokena dla właścicieli, najczęściej niewielką zniżkę na przyszły samochód lub nawet darmową wymianę oleju. Następnie kancelaria prawna dokumentuje swój czas, aby zażądać 90% ugody.

Musisz wykazywać lepszy osąd w przypadku informacji internetowych. Niektóre są dobre, wiele jest fałszywych.

Witamy w prawdziwym świecie.

#27 ·
Kupiłem więc w zeszłym tygodniu używanego Denali z 2020 roku. Data produkcji to styczeń 2020 roku, zanim nowe płyny do przekładni zostały włożone w fabryce, zgodnie z postem, który widziałem tutaj. Ale podczas jazdy próbnej i od czasu zakupu nie ma żadnych oznak drżenia. Czy jestem więc bezpieczny, czy też może się jeszcze rozwinąć drżenie? Czy w ogóle mogę dostać płukanie, jeśli nie wykazuję objawów TSB? Ciężarówka ma 33 tys. km.

#28 ·
Więc kupiłem używanego denali 2020 w zeszłym tygodniu. Data produkcji to styczeń 2020, przed włożeniem nowych płynów do skrzyni biegów w fabryce, zgodnie z postem, który widziałem tutaj. Ale podczas jazdy próbnej i od czasu zakupu nie ma żadnych oznak drżenia. Czy jestem więc bezpieczny, czy może się jeszcze rozwinąć drżenie? Czy w ogóle mogę dostać płukanie, jeśli nie wykazuję objawów TSB? Samochód ma 33 tys. km.
Płyn został wymieniony w 2019 roku
Twoja ciężarówka pochodziła z fabryki z nowym płynem

Od 8 lipca 2019 roku GM zaczęło używać nowego rodzaju płynu do automatycznej skrzyni biegów Mobil 1 do problematycznych skrzyń biegów. Klientom, którzy skarżą się na drżenie i szarpanie podczas zmiany biegów w 8-biegowych skrzyniach biegów GM, zaleca się płukanie płynem do skrzyni biegów. Od 7 sierpnia dealerzy GM powinni również płukać wszystkie potencjalnie dotknięte nowe pojazdy na terenie.
https://gmauthority.com/blog/2019/08/tsb-seems-to-fix-8-speed-automatic-gm-transmission-problems/

• Like
Reactions: .445277
#30 ·
Fantastycznie! Dzięki! Chyba ktoś pomylił datę. Wyjaśnia, dlaczego moja skrzynia biegów działa płynnie i ostro, jak sądzę. O wiele lepsza zmiana biegów niż w gmc terrain, który zastąpił.
Nie pamiętam, czy to był rok 2020 czy 2021, kiedy zaczęto używać nowego konwertera momentu obrotowego.

#34 ·
Chcę tylko zaznaczyć, że moja ciężarówka rzekomo również przyszła z nowym płynem,
Jednak drżenie pojawiło się przy przebiegu około 6 tys. mil
Nie powiedziałbym więc, że ktokolwiek z nowym płynem jest już całkowicie poza niebezpieczeństwem
Tak, drżenie może rozwinąć się w każdej automatycznej skrzyni biegów.
Nowe konwertery momentu obrotowego są wrażliwe na płyny
Nowy płyn jest MNIEJ higroskopijny (Definicja: łatwo pochłaniający i zatrzymujący wilgoć.)

#35 · (Edited)
Mam z71 crew cab z 2017 roku, był czterokrotnie płukany, konwerter momentu obrotowego około 65000 i nowy korpus zaworu w styczniu przy 105000. Po nowym korpusie zaworu drżenie jest rzadsze, ale temperatura skrzyni biegów wynosi 165-170 w ruchu, wcześniej było tylko 135. Filtr był dwukrotnie wymieniany z opuszczeniem miski olejowej. Gwałtowne zmiany biegów 1-2 i myślę 5-6, 6-7 po rozgrzaniu. Szorstkie redukcje biegów, zabieram do dealera i żądam wymiany. Rozszerzona gwarancja fabryczna do 127500, obecnie 111000. Jeśli jadę 70 na autostradzie i nie wpadam w korki, jest świetnie, jeśli próbuję jeździć w korkach lub w mieście z korkami, jest okropnie. Najgorzej jest przy 45-55 mph i ciepłych, niechlujnych zmianach biegów.

Wcześniej miałem problemy zimą, teraz ciężarówka jeździ najlepiej, gdy temperatura jest < 70. Jeden dealer zepsuł złącze pigtail, skrzynia biegów weszła w tryb awaryjny przy około 85000... GM skonfigurowało moją gwarancję w taki sposób, że wszelkie okablowanie poza skrzynią biegów nie jest objęte. Nigdy więcej nie kupię GM po tym, jak to padnie, chyba że dostanę 50% zniżki na nowy pojazd lub coś zbyt dobrego, żeby przegapić.

Poza tym, mobile 1 synthetic co 4000 mil, wszystkie inne części mechaniczne w porządku, dyferencjały co 30k z fabrycznym płynem. Skrzynia rozdzielcza była robiona zeszłej jesieni, płyn był czysty, więc przynajmniej nie brzmi to tak, jakby skrzynia biegów zrujnowała cały układ napędowy. Tylny dyferencjał jest zawsze czarny, przedni zwykle czysty - 4x4 używany tylko troszeczkę.

Płyn został przetestowany jesienią ubiegłego roku przy 100000, wrócił z wilgocią, wysłany do GM, powiedziałem obsłudze klienta, że wysyłacie mnie do dealera, mam dość chodzenia do mojego dealera i mówienia mi, że nic się nie dzieje, więc wysłali mnie do miejsca, które zrobiło korpus zaworu. Pierwsza jazda z parkingu zmienia biegi szorstko, ale powiedziano mi, żebym jeździł i pozwolił korpusowi zaworu się dotrzeć.

GM robi wszystko, tylko nie wymienia wadliwej skrzyni biegów. Nie znałem prawa dotyczącego samochodów z wadami ani nie byłem w stanie uzyskać porady od prawnika, w przeciwnym razie nie sądzę, żebym miał go teraz.

#48 ·
Mam 2017 z71 crew cab, płukałem go cztery razy, konwerter momentu obrotowego około 65000 i nową obudowę zaworu w styczniu przy 105000. Po nowej obudowie zaworu drżenie jest rzadsze, ale temperatury skrzyni biegów wynoszą 165-170 w ruchu, wcześniej było tylko 135. Filtr wymieniłem dwa razy z opadaniem miski olejowej. Gwałtowne zmiany biegów 1-2 i myślę 5-6, 6-7 po rozgrzaniu. Szorstkie redukcje biegów do dealera i żądanie wymiany. Rozszerzona gwarancja fabryczna do 127500, obecnie 111000. Jeśli jadę 70 na autostradzie i nie wpadam w ruch, jest świetnie, jeśli próbuję jeździć w ruchu lub w mieście z ruchem, jest okropnie. Najgorzej jest przy 45-55 milach na godzinę i ciepłych, niechlujnych zmianach biegów.

Wcześniej miałem problemy zimą, teraz ciężarówka jeździ najlepiej, gdy temperatura wynosi < 70. Jeden dealer zepsuł złącze pigtail, skrzynia biegów weszła w tryb awaryjny około 85000... GM skonfigurowało moją gwarancję w taki sposób, że żadne okablowanie poza skrzynią biegów nie jest objęte. Nigdy więcej nie kupię GM po tym, jak to padnie, chyba że dostanę 50% zniżki na nowy pojazd lub coś zbyt dobrego, żeby przegapić.

Poza tym, syntetyk mobilny 1 co 4000 mil, utrzymuj wszystkie inne części mechaniczne, dyferencjały co 30 tys. z płynem fabrycznym. Zrobiłem skrzynię rozdzielczą zeszłej jesieni, płyn był czysty, więc przynajmniej nie brzmi to tak, jakby skrzynia biegów zrujnowała cały układ napędowy. Tylny dyferencjał jest zawsze czarny, przedni zwykle czysty - 4x4 używany tylko odrobinę.

Miałem płyn testowany jesienią ubiegłego roku przy 100000, wrócił z wilgocią, wysłałem do GM, powiedziałem obsłudze klienta, że wysyłasz mnie do dealera, mam dość chodzenia do mojego dealera i mówienia mi, że nic się nie dzieje, więc wysłali mnie do miejsca, które zrobiło obudowę zaworu. Pierwsza jazda z parkingu zmienia biegi szorstko, ale powiedziano mi, żebym jeździł i pozwolił na dotarcie obudowy zaworu.

GM robi wszystko, tylko nie wymienia wadliwej skrzyni biegów. Nie znałem prawa cytrynowego ani nie byłem w stanie uzyskać porady od prawnika, w przeciwnym razie nie sądzę, żebym miał go teraz.
Aktualizacja: Zła sprężyna teraz gdzieś w skrzyni biegów, odmówiono wymiany całej jednostki, mam nadzieję, że jutro odzyskam ciężarówkę po 3 tygodniach u dealera - sprężyna/części zostaną wymienione.

#45 ·
Czuję, że mój samochód ciężarowy z 2019 roku zaczyna mieć problemy z skrzynią biegów i być może z TC, ale nie jestem pewien, czy to ten sam problem z drżeniem/płynem.

Od ostatniej wymiany oleju samochód ciężarowy zaczął bardzo mocno i szarpiąco redukować biegi, a zmiana między parkowaniem a biegiem wstecznym, a także z L na D, wydaje głośny dźwięk i trzęsie samochodem ciężarowym. Czy to może być spowodowane czymś innym niż skrzynia biegów lub TC? Nie mam uczucia pofałdowanej nawierzchni na autostradzie, które ma większość osób z drżeniem. Ale wydaje się, że zaczyna się wahać, a nawet ślizgać, gdy naciskam pedał gazu, gdy samochód ciężarowy jedzie pod górę lub pod obciążeniem przy 1500-2000 obr./min, zanim zredukuje bieg w dół, aby uzyskać więcej mocy. Nigdy wcześniej tego nie robił.

Samochód ciężarowy jest z wczesnej produkcji 2019 roku, więc prawdopodobnie miał złą ciecz fabrycznie. Mój płyn do skrzyni biegów był serwisowany raz od czasu, gdy go mam, ale jestem trzecim właścicielem, więc nie jestem pewien, co zostało zrobione, poza tym, co jest na carfax, co nie pokazuje żadnego płukania ani pracy przy skrzyni biegów.

Ponadto moja gwarancja na układ napędowy wygasa za kilka tygodni. Obecnie nie mam żadnych kodów ani błędów na skanerze OBDII. Czy powinienem po prostu poprosić dealera, aby teraz go przepłukał, mimo że nie drży?

#46 ·
Czuję, że mój samochód ciężarowy z 2019 roku zaczyna mieć problemy z skrzynią biegów i być może z TC, ale nie jestem pewien, czy to ten sam problem z szarpaniem/płynem.

Od ostatniej wymiany oleju samochód ciężarowy zaczął czasami bardzo mocno i szarpnięcie redukować biegi, a zmiana między parkowaniem a biegiem wstecznym, a także z L na D, wydaje głośny dźwięk i wstrząsa samochodem ciężarowym. Czy może to wynikać z czegoś innego niż skrzynia biegów lub TC? Nie mam uczucia paska rumplowego na autostradzie, które ma większość osób z szarpaniem. Ale wydaje się, że zaczyna się wahać, a nawet ślizgać, gdy wciskam pedał gazu, gdy samochód ciężarowy jedzie pod górę lub pod obciążeniem przy 1500-2000 obr./min, zanim zredukuje bieg, aby uzyskać więcej mocy. Nigdy wcześniej tego nie robił.

Samochód ciężarowy jest wczesnej produkcji z 2019 roku, więc prawdopodobnie miał złą ciecz fabrycznie. Mój płyn do skrzyni biegów był serwisowany raz od czasu, gdy go mam, ale jestem trzecim właścicielem, więc nie jestem pewien, co zostało zrobione, poza tym, co jest na carfax, który nie pokazuje żadnego płukania ani pracy przy skrzyni biegów.

Ponadto moja gwarancja na układ napędowy wygasa za kilka tygodni. Obecnie nie mam żadnych kodów ani błędów na skanerze OBDII. Czy powinienem po prostu poprosić dealera, aby teraz go przepłukał, mimo że nie szarpie?
Sprawdź, czy dealer pokryje kolejne płukanie przed wygaśnięciem gwarancji.

#49 · (Edited)
Kiedy GM zaczął budować Colorado/Canyon z zaktualizowanym TC, płynem i programowaniem?

Mam 2021 z przebiegiem 22 tys. km i trochę ciężko wrzuca wsteczny z parkingu, a czasem ma szarpnięcie przy redukcji z 2 na 1. Zamierzam sam wymienić płyn i filtr, tak dla sprawdzenia, i zobaczyć, czy się poprawi.

Chyba po prostu panikuję, ale niedawno złożony kanadyjski pozew zbiorowy obejmuje Colorado/Canyon do 2023 roku.

#50 ·
Prawdopodobnie po prostu panikuję, ale niedawno złożony kanadyjski pozew zbiorowy obejmuje Colorado/Canyon do 2023 roku.
Nie wiem, kiedy to zmienili. Mój Canyon z 2018 roku trząsł się podczas jazdy autostradą. Zastąpili olej w skrzyni biegów nowym i od tego czasu nie miałem już tego problemu.
Mój drugi samochód, Canyon z 2022 roku, jak dotąd nie miał żadnych problemów z przekładnią.

#53 ·
Tylko żeby się wtrącić... 2020 Colorado 15k mil... poza gwarancją 3/36, ale wciąż w gwarancji na skrzynię biegów. Miałem problem z twardym przełączaniem z 1 na 2 bieg od nowości... Po prostu obchodziłem się z tym delikatnie, żeby wyjechać z garażu, ale ostatnio na kilku wycieczkach zauważyłem twarde przełączanie, szczególnie na wzniesieniach lub lekkich wzniesieniach i sporadyczne drżenie. Zabrałem go w zeszłym tygodniu do dealera, zrobili kompletną wymianę płynu i zasugerowali, że jeśli to nie zadziała, może być potrzebny konwerter momentu obrotowego. Doradca powiedział, że załatwił mi to w ramach gwarancji, bo zwykle tego nie robią?????? Naprawdę? Powiedział, że ponieważ miałem tylko 15 tys. mil, był w stanie ich przekonać... Nie podoba mi się ten problem... widzę wiele problemów w przyszłości. Doradca zasugerował, że Chevy może coś z tym zrobić??. Mówię zasugerował, bo zakładam, że boją się zobowiązać..

#54 ·
Żeby się wtrącić... 2020 Colorado 15 tys. mil... poza gwarancją 3/36, ale wciąż w gwarancji na skrzynię biegów. Miałem problem z twardą zmianą biegów z 1 na 2 od nowości... Po prostu obchodziłem się z nim delikatnie, żeby wyjechać z garażu, ale ostatnio podczas kilku podróży zauważyłem twardą zmianę biegów, szczególnie na wzniesieniach lub lekkich wzniesieniach i sporadyczne szarpanie. Zabrałem go w zeszłym tygodniu do dealera, zrobili kompletną wymianę płynu i zasugerowali, że jeśli to nie zadziała, może być potrzebny konwerter momentu obrotowego. Doradca powiedział, że załatwił mi to w ramach gwarancji, bo zwykle tego nie robią?????? Naprawdę? Powiedział, że ponieważ miałem tylko 15 tys., był w stanie ich przekonać... Nie podoba mi się ten problem... widzę wiele problemów w przyszłości. Doradca zasugerował, że Chevy może coś z tym zrobić??. Mówię zasugerował, bo zakładam, że boją się zobowiązać..
TSB dotyczący szarpania, jeśli to miałeś, ma być wykonany na żądanie klienta

ponieważ jeździłeś z szarpaniem i nie oddałeś go do naprawy, konwerter może być uszkodzony.

Każdy pojazd (bez względu na to, czy jest to Escalade za 100 tys. dolarów, czy Colorado WT) z tą 8-biegową skrzynią ma problem ze zmianą biegów z 1 na 2, i nie, GM nie zamierza naprawiać każdej skrzyni biegów.
Wyjeżdżam z garażu i zanim minę drugi dom, problem znika na cały dzień, dla mnie to żaden problem.

#56 ·
Jeśli nie rozgrzeję mojego 2022 (do dziś 13 360 mil) po wyjeździe z podjazdu, podczas zmiany z 1. na 2. bieg słychać stuk, który sprawia wrażenie, jakby blokował się tylny mechanizm różnicowy, jak przy poślizgu. Jeśli pozwolę ciężarówce rozgrzać się przez dwie do trzech minut, jest w porządku. Chyba że włączę tryb sportowy i jadę nim jak wściekły, wtedy zmiana biegów w górę i w dół do około 55 km/h wydaje się miękka. Mój dealer był dla mnie tak uprzejmy, jak to tylko możliwe i byłem cierpliwy, kiedy uzyskanie ciężarówki zajęło osiem miesięcy od momentu wpłaty zaliczki. Kupiłem 2021, ale zanim mieli wszystkie części do zbudowania mojej ciężarówki zgodnie z zamówieniem, musiałem zmienić zamówienie na 2022.

Skrzynia biegów sprawia wrażenie, jakby miękko zmieniała biegi na wszystkich wyższych biegach, chyba że naprawdę wcisnę pedał gazu. Za kilka tygodni czeka mnie wymiana oleju po 14 400 milach/drugi przegląd i dodadzą kilka ulepszeń z rynku wtórnego, których pozyskanie było trudne ze względu na braki w łańcuchu dostaw. Zamierzam umieścić „stuk” z 1. na 2. bieg w mojej historii serwisowej i zobaczyć, czy zrobią coś wcześniej niż później. Chcą mojego biznesu flotowego (kupiłem dziewięć Moparów z rzędu od ich dużego konkurenta ciężarówek) dla przyszłych ciężarówek i wiedzą, że szukam nowej ciężarówki dla mojej żony.

Oglądałem aukcje samochodowe Mecum na Motortrend i widziałem, jak ciężarówki z lat 1997-2005 z przebiegiem poniżej 1600 mil sprzedawano za mniej niż ich cenę katalogową. Teraz obserwuję zapasy na nadchodzące aukcje, ponieważ chce ona NOS lub jak nową 1999-2003 2500 Cummins Diesel 4WD, więc jeśli pojawi się jak nowy Dodge Ram z 2000 roku, zamierzam go kupić na aukcji samochodów kolekcjonerskich. Na ostatnich kilku Barrett-Jacksons widać było fabrycznie nowe i odrestaurowane ciężarówki sprzedawane pierwszego i drugiego dnia za mniej niż 50 000 dolarów, co jest znacznie mniejsze niż cena katalogowa w przypadku nowszego modelu, i wiem, że 2500 diesel z tej generacji przejedzie 640 000 mil, zanim będzie potrzebował czegoś innego niż opony, hamulce i filtry.

Im więcej jeżdżę tym 2022 Colorado, tym bardziej mi się podoba, a na autostradzie mogę ustawić tempomat na 132 km/h i uzyskuje 8,7 l/100 km do Atlanty i 9,4 l/100 km w drodze powrotnej, a to około 113 km w każdą stronę. Na dwupasmowych drogach stanowych przy 105 km/h uzyskuje 10,2 do 9,4 l/100 km w zależności od terenu. Ostatnio miałem na drodze wściekłego gościa, który próbował mnie zepchnąć z drogi, a kiedy mocno wcisnąłem pedał gazu, przyspieszył z 72 km/h do 196 km/h w około 600 metrach i nie wciskałem go tak mocno, jak mogłem.

Moje główne obawy to 8-biegowa skrzynia biegów, elektroniczna blokada mechanizmu różnicowego, systemy kontroli trakcji AWD itp. Ciężarówka ma bardziej zaawansowane systemy niż prom kosmiczny, ale to niektóre z rzeczy, które sprawiają, że jazda nią jest tak przyjemna. Utrzymuję niski przebieg, ponieważ wciąż szukam super czystej Dakoty z niskim przebiegiem w uczciwej cenie. Ostatnio otrzymałem ofertę na Colorado wyższą niż zapłaciłem, ale potrzebuję ciężarówki i teraz zdecydowałem, że wszystkie późne modele ciężarówek to duże stosy elektronicznych, sterowanych komputerowo, zaawansowanych systemów potencjalnych katastrof. Nadwozie Colorado ma tak dużo plastiku i aluminium, że nie można przejechać przez wysoką trawę bez otarcia paneli nadwozia/części przednich. Ostatnią rzeczą, której potrzebuję, jest ciężarówka AWD z przewlekłymi problemami ze skrzynią biegów.

#57 ·
Nie wiem, jak do cholery używać tej strony, ale chciałem się podzielić.

Przekładnia została dziś przepłukana i zmienia biegi jak masło. Gwarancja, dzięki Bogu! Jeszcze nie holowałem, dealer powiedział, że może to zająć 150 mil, zanim wszystkie nerwy się uspokoją. Spróbuję holować po 150 i zobaczę, jak sobie radzi.
Przepraszam za początkowe zamieszczenie na niewłaściwym wątku, wierzcie lub nie, niektórzy z nas nie wiedzą, że jesteśmy gen 2 zamiast gen 3.
Z poważaniem, dziękuję za konstruktywne komentarze, przeprowadzałem się przez cały kraj i martwiłem się o katastrofalną awarię skrzyni biegów. Miałem na pokładzie przedmioty, których nie można było zostawić na parkingu ani na poboczu autostrady.

Data produkcji 8/2019
2020 Canyon Denali V6

#58 ·
@FrmrTacoGuy Upuściłem miskę olejową, założyłem nowy filtr i w miniony weekend wlałem około 7 kwart świeżego płynu. Właściwie nie miałem żadnych problemów, po prostu chciałem to zrobić jako konserwację zapobiegawczą, ponieważ te skrzynie biegów mają złą reputację.

Cieszę się, że zrobiłem to w moim 2021 roku z przebiegiem 25 tys. mil. Płyn był nadal czerwony, ale miał lekko ciemny odcień i pachniał, jakby wymagał wymiany. Wyobrażam sobie, że przy 50 tys. mil byłby już całkowicie do wyrzucenia. Zrobię 2-3 spuszczenia/uzupełnienia i wymienię filtr co 25 tys. mil, bo mogę. Mobil HP LV ATF jest tani (RockAuto/Amazon), a mój czas jest darmowy.

Przedtem nie zmieniał biegów źle, ale zauważyłem, że po wymianie zmieniał je jeszcze lepiej. Wymieniaj go co 25 tys. mil, a będzie dobry na całe życie!

#59 ·
@FrmrTacoGuy Zrzuciłem miskę olejową, założyłem nowy filtr i w miniony weekend wlałem około 7 litrów świeżego płynu. Właściwie nie miałem żadnych problemów, po prostu chciałem to zrobić jako konserwację zapobiegawczą, ponieważ te skrzynie biegów mają złą reputację.

Cieszę się, że zrobiłem to w moim 2021 z przebiegiem 25 tys. mil. Płyn był nadal czerwony, ale miał lekko ciemny odcień i pachniał, jakby wymagał wymiany. Wyobrażam sobie, że przy 50 tys. mil byłby już całkowicie zepsuty. Zrobię 2-3 spuszczenia/uzupełnienia i wymienię filtr co 25 tys. mil, bo mogę. Mobil HP LV ATF jest tani (RockAuto/Amazon), a mój czas jest darmowy.

Przedtem nie zmieniał biegów źle, ale zauważyłem, że po wymianie zmieniał je jeszcze lepiej. Wymieniaj go co 25 tys. mil, a będzie dobry na całe życie!
To rodzaj zmiany, którą zrobiłem w moim '06.

W tych modelach Gen2 ciągle czytam o specjalnych maszynach i procesach. Czy to do płukania?

Co jest naprawdę potrzebne do podstawowej wymiany? Mam ochotę wrzucić swój na podnośnik moich kumpli, wybić dyferencjały plus wymiana płynu w skrzyni biegów w ten sposób, teraz przy przebiegu około 25 tys.

#60 ·
@leaky Jest to to samo, co w przypadku większości innych skrzyń biegów w dzisiejszych czasach. Opuść miskę olejową (bez korka spustowego), wymień filtr, załóż miskę olejową z powrotem na miejsce i wpuść około 7,5 kwarty przez otwór wlewowy. Nie ma bagnetu, otwór wlewowy to gumowa zatyczka, w której wcześniej znajdował się bagnet. Uruchom ciężarówkę w pozycji parking i doprowadź skrzynię biegów do temperatury 110°F.

Wykręć specjalną śrubę w misce olejowej, która odprowadza nadmiar płynu. Kiedy kapie... wkręć śrubę z powrotem i jest idealnie pełna.

Jeśli masz napęd na 4 koła, będziesz musiał odkręcić nakrętki rury Y i przesunąć wydech o cal. Rura krzyżowa uniemożliwia zdjęcie miski olejowej.

Wyszukane maszyny nie wymieniają filtra, tylko płyn. Zasadniczo maszyna jest umieszczana w linii z obwodem płynu przekładniowego. Twoja skrzynia biegów pompuje stary płyn do jednego zbiornika maszyny, jednocześnie zastępując przepompowany stary płyn świeżym płynem z powrotem do skrzyni biegów.

#61 ·
@leaky Jest to takie samo jak w przypadku większości innych skrzyń biegów w dzisiejszych czasach. Opuść miskę olejową (bez korka spustowego), wymień filtr, załóż miskę olejową z powrotem na miejsce i wpuść około 7,5 kwarty przez otwór wlewowy. Nie ma bagnetu, otwór wlewowy to gumowa zatyczka, w której wcześniej znajdował się bagnet. Uruchom ciężarówkę w pozycji parking i doprowadź skrzynię biegów do temperatury 110F stopni.

Wyjmij specjalną śrubę z miski olejowej, która odprowadza nadmiar płynu. Kiedy kapie... załóż śrubę z powrotem i jest idealnie pełna.

Jeśli masz napęd na 4 koła, będziesz musiał odkręcić nakrętki rury Y i przesunąć wydech o cal. Rura krzyżowa uniemożliwia zdjęcie miski olejowej.

Wyszukane maszyny nie wymieniają filtra, tylko płyn. Zasadniczo maszyna jest włączana do obwodu płynu przekładniowego. Twoja skrzynia biegów pompuje stary płyn do jednego zbiornika maszyny, jednocześnie zastępując przepompowany stary płyn świeżym płynem z powrotem do skrzyni biegów.
To^

#62 ·
Mam zapasową miskę z korkiem spustowym, ale jeszcze jej nie zamontowałem. Myślę, że wyjęcie miski, zamontowanie nowego filtra i wyczyszczenie miski to i tak lepsze rozwiązanie. Wydech to główny problem, chciałbym, żeby dali nam dodatkową przestrzeń, żeby nie trzeba było go odkręcać i przesuwać. Przeszedłem na nowy płyn przy 10 000 milach i moja skrzynia biegów działa bez problemów, ale mam dopiero 55 000 mil na liczniku.

• Like
Reactions: leaky