Chevy Colorado & GMC Canyon banner

Czarny ekran śmierci systemu informacyjno-rozrywkowego

1 reading
129K views 34 replies 23 participants last post by  Kbar  
#1 · (Edited by Moderator)
Czy ktoś jeszcze doświadcza czarnego ekranu i braku kontroli nad systemem informacyjno-rozrywkowym/radiem?? Scenariusz: ładowałem rzeczy do skrzyni ładunkowej, podałem żonie kluczyki, a ona uruchomiła ciężarówkę od strony pasażera (nie było potrzeby wciskania hamulca) i włączyła dla mnie światła skrzyni ładunkowej. Załadowałem ciężarówkę, wskoczyłem na fotel kierowcy i wrzuciłem wsteczny. Wtedy zauważyłem, że ekran był czarny, nie było kamery cofania, a radia nie można było ściszyć ani wyłączyć, nic tylko czarny ekran i niekontrolowana muzyka (bardzo frustrujące!) Byłem tak zdenerwowany, że nie mogłem ściszyć muzyki, nie mogłem wyłączyć systemu, nic!! W moim zdenerwowanym stanie nacisnąłem przycisk zasilania i przytrzymałem go, powodując, że system w końcu zareagował, zasadniczo „restartując się” i wracając do życia i działając prawidłowo. Nie próbowałem odtwarzać tego ponownie, cieszę się, że odkryłem restart, ponieważ jestem pewien, że się przyda...

#2 ·
W zeszłym roku... mój ekran wyłączał się kilka razy podczas nawigacji (i na kilka minut). Mniej więcej w tym samym czasie straciłem wszystkie ulubione na pasku ulubionych. Nadal były "wymienione" w ustawieniach, ale nie wyświetlały się na pasku ulubionych.

Zgłosiłem to dealerowi. Zaktualizowali jakieś oprogramowanie Intellilink i od tamtej pory już się to nie zdarzyło.

Z tego, co rozumiem, to usterka techniczna - coś w rodzaju ponownego uruchomienia. Skontaktuj się ze swoim dealerem i miejmy nadzieję, że wszelkie aktualizacje będą objęte gwarancją (lub będą bezpłatne).

Od czasu do czasu mam dziwne usterki (między programowaniem ciężarówki a innymi urządzeniami - iPhone/iPod). Właśnie wczoraj nie mogłem odtworzyć listy odtwarzania na moim iPodzie... ale dzisiaj mogę. ???. Nic się nie zmieniło, poza tym, że była sobota. Samochód jest kapryśny... LOL

#7 ·
Okresowo centrum informacyjno-rozrywkowe w moim Colorado z 2019 roku zawiesza się lub ekran robi się czarny. Zazwyczaj słyszę stację radiową, na której jestem, ale nie mogę zmienić kanału ani zmusić centrum informacyjno-rozrywkowego do wykonywania żadnych innych funkcji. Ten problem wydaje się sporadyczny i zwykle znika na jakiś czas. Byłem u dealera kilka razy, ale oczywiście działa, gdy go oddaję. Odłączyłem Bluetooth i Apple CarPlay, to wydaje się pomagać. Ale nadal od czasu do czasu mam zawieszenia. Jakieś sugestie? Dzięki.
Miałem to samo przez ostatnie kilka dni. Ponowne uruchomienie nie zadziałało, jak sugerował ktoś na tej stronie, ale odzyskałem je, gdy nacisnąłem przycisk do przodu (nie jestem pewien, czy to tylko przypadek). Po tym, jak straciłem to po raz trzeci, dowiedziałem się lub odkryłem, że miałem pewną kontrolę nad radiem, nawet gdy ekran był czarny, ale tylko z kierownicy. Przyciski na spodzie nadal działają. Mogę regulować głośność po prawej stronie kierownicy i zmieniać stacje radiowe po lewej stronie kierownicy.
Mam nadzieję, że to pomoże. Zamierzam również wkrótce skontaktować się z dealerem, aby sprawdzić, czy mogą trwale rozwiązać ten irytujący problem.

#4 ·
Okresowo centrum informacyjno-rozrywkowe w moim Colorado z 2019 roku zawiesza się lub wyświetla pusty ekran. Zazwyczaj słyszę stację radiową, na której jestem, ale nie mogę zmienić kanału ani zmusić centrum informacyjno-rozrywkowego do wykonywania żadnych innych funkcji. Ten problem wydaje się sporadyczny i zwykle znika na jakiś czas. Byłem w salonie kilka razy, ale oczywiście działa, gdy go tam zabieram. Odłączyłem Bluetooth i Apple CarPlay, co wydaje się pomagać. Ale nadal od czasu do czasu mam zawieszenie. Jakieś sugestie? Dzięki.

#32 ·
Okresowo centrum multimedialne w moim Colorado z 2019 roku zawiesza się lub wyświetla pusty ekran. Zazwyczaj słyszę stację radiową, na której jestem, ale nie mogę zmienić kanału ani zmusić centrum multimedialnego do wykonywania innych funkcji. Ten problem wydaje się sporadyczny i zwykle znika na jakiś czas. Byłem w salonie kilka razy, ale oczywiście działa, gdy go tam zabieram. Odłączyłem Bluetooth i Apple CarPlay, to wydaje się pomagać. Ale nadal co jakiś czas mam zawieszenie. Jakieś sugestie? Dzięki.
Mam 2017, kiedy to się dzieje, wyjmij bezpiecznik micro 20 amp (żółty, drugi od góry), wytrzyj go o ubranie, włóż go z powrotem i gotowe. Mój robi to 2-3 razy w miesiącu

#6 · (Edited)
Scenariusz: Ładowałem rzeczy do skrzyni ładunkowej, podałem żonie kluczyki, a ona uruchomiła ciężarówkę od strony pasażera...

Zdarzyło mi się to kilka razy. Często występowało nietypowe sekwencjonowanie lub opóźnienie w otwieraniu drzwi i uruchamianiu ciężarówki. Podobnie jak w twoim przykładzie, otwórz drzwi (być może kilka), pogrzeb w środku lub w skrzyni ładunkowej przez kilka minut, a następnie uruchom i ruszaj.

Udało mi się raz zabrać ją do dealera, kiedy to się działo, i wyciągnęli kod dotyczący awarii magistrali lub komunikacji. Próbowali naprawić to przez aktualizację, ale zdarzyło się to ponownie. Następnie wymienili jednostkę informacyjno-rozrywkową, co rozwiązało ten problem, ale spowodowało inne.

#8 ·
Pewnego razu, kilka miesięcy temu, straciłem połowę ekranu. Prawa połowa była w porządku, lewa połowa była poszarpana. Pojechałem tak do pracy i kiedy uruchomiłem go tej nocy, wszystko wróciło do normy. Bardziej powszechnym problemem dla mnie jest to, że dysk w porcie USB nie jest już rozpoznawany. Jeśli włożę go ponownie, wszystko działa dobrze do następnego razu.

• Like
Reactions: Two Door
#9 ·
Mój zaczął się psuć kilka miesięcy temu. Na początku widać było wszystkie ikony, ale po naciśnięciu na nie nic nie działało. Kiedy wyłączyłem ciężarówkę i włączyłem ją ponownie, wszystko było w porządku.

Później, około pierwszego tygodnia kwietnia, uruchomiłem ciężarówkę i na ekranie w ogóle nic się nie pojawiło. Po naciśnięciu przycisku Home otrzymałem tę wiadomość: "Brak dostępnych aktualizacji. Ostatnio sprawdzono aktualizacje 01.01.1970 o 12:00."

Zadzwoniłem do kierownika serwisu i nie uwierzył mi, kiedy mu o tym powiedziałem, dopóki nie wysłałem mu zdjęcia poniżej. Powiedzieć, że był oszołomiony, to mało powiedziane i powiedział, że przekaże to do Chevroleta.

Kiedy zabrałem ciężarówkę, aby zamontować światła przeciwmgielne, powiedzieli, że zamierzają ponownie wgrać oprogramowanie systemu informacyjno-rozrywkowego i od tego czasu wszystko jest w porządku.

Attachments

#10 ·
Mój ekran działał dziś rano w drodze do pracy, a potem zgasł, gdy wyszedłem z pracy. Brak radia, ekranu, Bluetooth, elementów sterowania na kierownicy lub możliwości zresetowania przez przytrzymanie przycisku zasilania. Wyłączyłem kluczyk i otworzyłem drzwi kierowcy 3 razy bez zmian. Wyjąłem bezpiecznik F14 (panel po stronie pasażera) dla radia/HMI, a końcówka była lekko brązowa, ale bezpiecznik był nadal sprawny. Włożyłem bezpiecznik z powrotem i ekran włączył się ze wszystkimi wcześniej utraconymi funkcjami z powrotem do normy.

#11 ·
Mój ekran działał dziś rano w drodze do pracy, a potem zgasł, gdy wyszedłem z pracy. Brak radia, ekranu, Bluetooth, elementów sterowania na kierownicy lub możliwości zresetowania przez przytrzymanie przycisku zasilania. Wyłączyłem zapłon i otworzyłem drzwi kierowcy 3 razy bez zmian. Wyciągnąłem bezpiecznik F14 (panel po stronie pasażera) dla radia/HMI, a końcówka była lekko brązowa, ale bezpiecznik był nadal sprawny. Włożyłem bezpiecznik z powrotem i ekran włączył się ze wszystkimi wcześniej utraconymi funkcjami z powrotem do normy.
Czy było gorąco tam, gdzie jesteś? Zastanawiam się tylko, czy to związane z upałem

#12 ·
Hunter62, na zewnątrz było 85 stopni i słońce świeciło prosto na deskę rozdzielczą. Nie wiem, jaka była temperatura w kabinie, ponieważ ekran był wyłączony... ale automatyczna klimatyzacja była szeroko otwarta po uruchomieniu. Zastanawiałem się nad tym samym w kwestii ciepła, ponieważ zwykle parkuję w cieniu w pracy i w garażu w domu.

#13 ·
Wczoraj miałem czarny ekran systemu informacyjno-rozrywkowego w moim Canyonie z 2016 roku, kiedy wsiadłem do ciężarówki po pracy. Parkuję na parkingu podziemnym, więc w ciężarówce wcale nie było gorąco. Wyłączyłem ciężarówkę i ponownie ją uruchomiłem - to samo. Pojechałem do domu i zaparkowałem ją w moim garażu, jak zwykle, i wyłączyłem. Poszedłem tam później wieczorem i ponownie ją uruchomiłem bez zmian.

Wsiadłem dziś rano do ciężarówki, żeby jechać do pracy, i zgadnijcie co - ekran znowu działał. Zachowałem moje ustawienia radia, ale straciłem czas. Ciężarówka wcześniej wielokrotnie traciła czas, ale nigdy czarny ekran. Zadzwoniłem do dealera i planuję przywieźć ją dzisiaj po pracy, żeby mogli na to spojrzeć. Opublikuję wszelkie wiadomości, które otrzymam.

#14 ·
Czy ostatnio miałeś dużo deszczu lub wody z mycia ciężarówki wokół przedniej szyby po stronie pasażera? Mój zrobił się czarny kilka dni po umyciu/myciu ciśnieniowym mojej ciężarówki. Mój podjazd ma 15 stopni nachylenia, a przód był skierowany pod górę. Kiedy wyciągnąłem bezpiecznik radia, na końcówkach bezpiecznika pojawiła się substancja wyglądająca na zardzewiałą. Wytarłem je, włożyłem z powrotem i ekran się włączył. Mój czarny ekran wpłynął również na Bluetooth i regulację głośności w kierownicy... żaden z nich nie działał... więc brak zasilania ekranu. Inni wspominali o czarnym ekranie, ale z regulacją głośności i dźwiękiem... co jest luźnym kablem za schowkiem.

#18 ·
Czy ostatnio miałeś dużo deszczu lub wody z mycia ciężarówki wokół przedniej szyby po stronie pasażera? Mój pociemniał kilka dni po umyciu/myciu ciśnieniowym mojej ciężarówki. Mój podjazd ma 15 stopni nachylenia, a przód był skierowany w górę. Kiedy wyciągnąłem bezpiecznik radia, na końcówkach bezpiecznika znajdowała się substancja wyglądająca na zardzewiałą. Wytarłem je, włożyłem z powrotem i ekran się włączył. Mój czarny ekran wpłynął również na elementy sterowania głośnością Bluetooth i kierownicy... żaden z nich nie działał... a więc brak zasilania ekranu. Inni wspominali o czarnym ekranie, ale z regulacją głośności i dźwiękiem... co jest luźnym kablem za schowkiem.
Moje radio wkrótce po tym, jak dostałem ciężarówkę, miało czarny ekran. Elementy sterowania na kierownicy działały, podobnie jak ekran dotykowy. Tylko brak światła na ekranie.

Dealer wymienił małe pudełko za ekranem, które kontrolowało podświetlenie ekranu.

Było to objęte gwarancją, ale dźwięk składa się z kilku części za ekranem. Może warto najpierw to sprawdzić, ponieważ może to być tylko jedna z tych części.

Jeśli ktoś mógłby pomóc z nazwą tego, co opisałem, ponieważ wypadło mi to z głowy, proszę o kontakt.

#15 ·
Mam Colorado z 2016 roku z przebiegiem 48 000 mil i wczoraj, po tym jak pochwaliłem się żonie, jak wspaniały jest Colorado, mój ekran zrobił się CZARNY.

Przyciski głośności, menu i zasilania nie działają. Radio gra przez około 15 minut, po czym całkowicie się wyłącza. Mogę sterować funkcjami stereo tylko z kierownicy.

Wykonano następujące kroki w celu rozwiązania problemów, bez powodzenia: wyjęto bezpiecznik f14 (bezpiecznik jest dobry), zdjęto panel/ekran i wyczyszczono wszystkie punkty połączeń HMI środkiem do czyszczenia styków, odłączono i ponownie podłączono akumulator, ponownie bez powodzenia.

Czy ktoś znalazł rozwiązanie problemu, który wydaje się być powszechnym problemem w tych ciężarówkach? Moja gwarancja wygasła i naprawdę nie chcę płacić GM 100 dolarów za "rozwiązywanie problemów", tylko po to, żeby naliczyli mi 100 dolarów za ponowne wgranie oprogramowania. Jeśli problemem jest HMI, czy zainstalowanie radia z rynku wtórnego rozwiązałoby problem? Jakieś rekomendacje dotyczące rozwiązania?

#16 ·
Uwaga* Nie jestem technikiem, tylko korzystam z twoich informacji. Jeśli możesz sterować funkcjami za pomocą elementów sterowania na kierownicy, to urządzenie otrzymuje zasilanie, więc skrzynka bezpieczników nie powinna być problemem. Jeśli urządzenie odtwarza przez 15 minut, podczas gdy nie jedziesz, a ekran staje się czarny, to wygląda na to, że problemem jest samo urządzenie. Dwa pytania... 1. Czy urządzenie jest gorące po wyłączeniu? 2. Wspomniałeś o sprawdzeniu połączeń HMI... sprawdziłeś to za schowkiem, prawda?

#19 · (Edited)
Uwaga* Nie jestem technikiem, tylko korzystam z waszych informacji. Jeśli możesz sterować funkcjami za pomocą elementów sterowania na kierownicy, to urządzenie otrzymuje zasilanie, więc skrzynka bezpieczników nie powinna być problemem. Jeśli urządzenie gra przez 15 minut, podczas gdy nie jedziesz, a ekran robi się czarny, to wygląda na to, że to samo urządzenie. Dwa pytania... 1. Czy urządzenie jest gorące po wyłączeniu? 2. Wspomniałeś o sprawdzeniu połączeń HMI... sprawdziłeś to za schowkiem, prawda?
Dzisiaj zauważyłem, że ekran jest nienormalnie gorący. Myślę, że przyczyną mojego czarnego ekranu śmierci jest jednostka centralna/stereo. Moje stereo pozostaje czarne, ale losowo działa, gdy cofam i włącza się wyświetlacz kamery cofania. Żaden z przycisków radia bezpośrednio pod ekranem nie działa (przyciski zasilania, przyciski kierunku stacji, przyciski menu i przyciski wstecz) i dotykanie ekranu nie robi
nic.

Odkryłem, że mogę sterować radiem z małego ekranu w zestawie wskaźników. Ten bezpośrednio za kierownicą za pomocą przycisków na kierownicy, również ten mały ekran działa prawidłowo, w tym prawidłowo wyświetla informacje o pojeździe (co dla mnie jest wskazaniem, że mój HMI działa). Rozważam teraz zakup radia z rynku wtórnego. Przyglądałem się Alpine Halo 9 ILX-F309. Nienawidzę tego, że odbierze to czysty, fabryczny wygląd, ale tylko działające radio przez 15 minut to prawdziwy zabójca radości. Jeśli pójdę tą drogą, zaktualizuję was wszystkich i dam znać, czy to był sukces, czy rozwiązanie problemu czarnego ekranu śmierci.

#17 ·
Po wejściu do ciężarówki ekran jest już czarny, radio gra przez 15 minut podczas jazdy (mam 35 minut do pracy, tak się dowiedziałem). Również kamera cofania działa czasami. Jeśli chodzi o nagrzewanie się urządzenia, nie sądzę, żeby to był czynnik, pogoda oscylowała w okolicach 80 stopni Fahrenheita.

Połączenia HMI, które wyczyściłem, sprawdziłem i dokręciłem, to te bezpośrednio za 8-calowym ekranem, rozebrałem środkową jednostkę. Sprawdziłem również kable za schowkiem pod kątem pozytywnego połączenia.

#22 ·
Mój Canyon z 2015 roku zaczął to robić w ciągu ostatnich 24 godzin. Wydaje się to związane z Bluetooth. Opcje Bluetooth są wyszarzone, następnie łączy się z moim telefonem, a następnie rozłącza i wygasza ekran, a ostatecznie wraca bez Bluetooth. Następnie łączy się i wygasza ekran.

#26 ·
Mam ten sam problem z moim Sierra 1500 z 2019 roku. Ekran jest pusty. Radio jest włączone, ale nie można regulować głośności. Żaden z przycisków nie działa. Próbowałem zatrzymać się, otworzyć drzwi i uruchomić ponownie, ale to nie pomogło. Ostatecznie, po pozostawieniu ciężarówki na jakiś czas, znowu działa. Zdarzyło się to około 6 razy w ciągu ostatniego roku.

#27 ·
Mam Caniona z 2019 roku i problem polega na tym, że ekran staje się bardzo ciemny, prawie nic na nim nie widać, a po chwili wraca do normy. Zauważyłem, że przełącznik ściemniacza jest dość słaby, więc nie wiem, czy to powoduje problemy z ekranami. Sprawdźcie swoje i napiszcie, co znajdziecie. W przyszłym tygodniu idę do dealera i omówię z nim problem z ekranem i przełącznikiem ściemniacza.

#28 ·
Mam Caniona z 2019 roku i problem polega na tym, że ekran staje się bardzo ciemny, prawie nic na nim nie widać, a po chwili wraca. Zauważyłem, że przełącznik ściemniacza jest dość słaby, więc nie wiem, czy to powoduje problemy z ekranami. Sprawdźcie swoje i napiszcie, co znajdziecie. W przyszłym tygodniu idę do dealera i omówię z nim problem z ekranem i przełącznikiem ściemniacza.
aktualizacja, dealer nic nie mógł zrobić, gdy działało. Powiedział, żeby natychmiast to przynieść, jeśli się to powtórzy, aby mogli to zobaczyć i może zlokalizować problem. Zobaczymy.

#29 ·
Czy ktoś jeszcze doświadcza czarnego ekranu i braku kontroli nad systemem informacyjno-rozrywkowym/radiem?? Scenariusz: Ładowałem rzeczy do skrzyni ładunkowej, podałem żonie kluczyki, a ona uruchomiła ciężarówkę od strony pasażera (nie było potrzeby wciskania hamulca) i włączyła dla mnie światła w skrzyni. Załadowana ciężarówka, wskoczyłem na fotel kierowcy i wrzuciłem wsteczny. Wtedy zauważyłem, że ekran był czarny, nie było kamery cofania, a radia nie można było ściszyć, wyłączyć, nic, tylko czarny ekran i niekontrolowana muzyka (bardzo frustrujące!) Byłem tak zdenerwowany, że nie mogłem ściszyć muzyki, nie mogłem wyłączyć systemu, nic!! W moim zdenerwowanym stanie nacisnąłem przycisk zasilania i przytrzymałem go, powodując, że system w końcu zareagował, zasadniczo „restartując się” i wracając do życia i działając poprawnie. Nie próbowałem odtwarzać, cieszę się, że odkryłem restart, ponieważ jestem pewien, że się przyda....

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk
Mój ekran informacyjno-rozrywkowy zgasł któregoś dnia w moim Colorado z 2017 roku i pomyślałem, że przepalił się bezpiecznik. Jednak bolce były po prostu brudne. Wyjąłem bezpiecznik, wyczyściłem bolce i zainstalowałem ponownie. Naprawiło to. To ten pokazany na zdjęciu.

Attachments

#30 ·
Mój ekran informacyjno-rozrywkowy zgasł pewnego dnia w moim Colorado z 2017 roku i pomyślałem, że przepalił się bezpiecznik. Jednak bolce były po prostu brudne. Wyjąłem bezpiecznik, wyczyściłem bolce i zainstalowałem ponownie. Naprawiło to. To ten pokazany na zdjęciu.
Bardziej prawdopodobne, że po prostu zresetowałeś go, wyjmując i ponownie instalując bezpiecznik. Nie czyszcząc go.

#33 ·
22 AT4 zrobił to dzisiaj
Telefon był podłączony do USB
Carplay działał. Nawigacja Apple aktywna
Zadzwoniłem do żony przez przycisk głosowy. Rozmawiałem przez półtorej minuty
Ekran robi się czarny. Nic. Żadnych głośników, nic. Patrzę w dół, a żona wciąż rozmawia przez telefon. Podnoszę telefon, żeby sprawdzić, czy wciąż tam jest. Tak. Ekran pokazuje GMC i uruchamia się ponownie. Carplay i telefon wracają i wracają do rozmowy telefonicznej. Ekran nie pokazuje map, więc naciskam aplikację CarPlay na płaskim ekranie i bum. Znowu czarny ekran. Potem zaczyna się ponownie uruchamiać, mniej niż 10 sekund później. Wyciągam kabel z telefonu i przechodzi na Bluetooth i normalną procedurę operacyjną. Nie zdarzyło się to ponownie. Zamierzam zadzwonić do dealera jutro, ponieważ jest na gwarancji, ale mogło dojść do przeciążenia. 61 stopni na zewnątrz, więc nie przegrzany. Miałem włączoną klimatyzację, bo zostawiłem bluzę z kapturem po wejściu do ciężarówki po pracy i zrobiło mi się gorąco. Nie wiem. Pomyślałem, że się podzielę

#34 ·
Dostępna jest aktualizacja oprogramowania układowego, która ma rozwiązać problemy z Apple CarPlay. To jak oprogramowanie układowe V809 z lutego 2022 r. Wyszukaj tutaj problem z CarPlay. Sprawdź swoje oprogramowanie układowe, jaką masz wersję. W menu ustawień w informacji? Zapomniałem. Aktualizacja musi być wykonana przez dealerów. Powodzenia

• Like
Reactions: Kbar
#35 ·
Istnieje aktualizacja oprogramowania układowego, która ma naprawić problemy z Apple CarPlay. To jak oprogramowanie układowe V809 z lutego 2022 r.
Wyszukaj tutaj problemu z carplay. Sprawdź swoje oprogramowanie układowe, aby sprawdzić, jaką masz wersję. W menu ustawień w informacji? Zapomniałem.
Aktualizacja musi być wykonana przez dealerów.
Powodzenia
Dziękuję za te informacje. Właśnie umówiłem się na wizytę. Technik serwisowy powiedział mi, że wczoraj otrzymali aktualizację, aby naprawić wszystkie problemy z CarPlay i tym podobne. Wygląda na to, że mój numer kompilacji to V808.1, więc wymaga aktualizacji. Jeszcze raz dziękuję