Chevy Colorado & GMC Canyon banner

Pomoc w przypadku wycieku płynu chłodniczego

5.7K views 39 replies 20 participants last post by  coreylaforge  
#1 ·
Mój Colorado ZR2 z 2023 roku ma wyciek płynu chłodzącego z węża łączącego się z chłodnicą po stronie kierowcy z przodu komory silnika w pobliżu filtra powietrza.

Pierwszy dealer, do którego zadzwoniłem, powiedział, że diagnoza zajmie 3-7 dni roboczych, bez możliwości wypożyczenia samochodu zastępczego. Jak trudna byłaby samodzielna naprawa? Czy ktoś ma z tym jakieś doświadczenie? Połączenie/zacisk wydaje mi się zastrzeżone. Chciałbym, żeby to była zwykła opaska zaciskowa.

Dołączony film.

#2 ·
Ojej! Słyszałem, że to również problemy z modelami średniej i pełnej wielkości. Powodzenia!

#3 ·
#8 ·
Wygląda na to, że wąż ma markę ACDelco. Nie powinno być zbyt trudno znaleźć wąż online i zamówić, jeśli nie ma go w magazynie, może z innej strony?

Do czego prowadzi Cię ten kod QR?
Kod QR pochodzi od firmy Henn, są oni producentem złącza. Będą to jakieś zserializowane dane dotyczące produkcji samego złącza, niezwiązane z wężem. Złącze jest częścią dostępną w sprzedaży.

#9 ·
Dzięki za pomoc wszystkim. Wnętrze mojego złącza/oringu jest absolutnie skorodowane, tak jak w tym filmie. Próbowałem kupić wielopak oringów lokalnie, ale żadnego nie udało mi się uruchomić. W tej chwili wszystko wyczyściłem i złożyłem z powrotem z oryginalnym oringiem i jak dotąd nie ma wycieku.

Mam nowy oring (jak sugerowano w filmie, który został opublikowany) w drodze z Amazona i spróbuję go dopasować jutro.

Fabryczny o-ring, który tam jest, jest kwadratowy i ledwie zmniejsza rozmiar złącza, więc trudno uwierzyć, że w ogóle uszczelnia, nawet bez tego, że jest cały skorodowany. Mam nadzieję, że ten okrągły, który otrzymam jutro, będzie odrobinę mocniejszy i zapewni bardziej budzące zaufanie uszczelnienie. Zaktualizuję, gdy go tam umieszczę.

#11 ·
Discount Tire się zmienił, teraz musisz mieć opony wysyłane do ich sklepu. Współpracują z Tire Rack, kupiłem nowe opony dwa tygodnie temu i zostały dostarczone. Mam swój samochód od 2019 roku i to dopiero druga para KO2. Świetna opona, cicha na drodze i sprawdza się w niekorzystnych warunkach pogodowych, a także w terenie. Świetna wszechstronna opona, wiem, że są drogie, ale przejechałem na ostatniej parze około 40 tys. i prawdopodobnie mógłbym przejechać jeszcze rok.

#12 ·
Właśnie miałem ten sam problem, co w filmie na YouTube powyżej. Mój lokalny dealer powiedział, że zajmie im 2-3 dni, zanim będą mogli na to spojrzeć. Jeśli okaże się, że potrzebny jest zamiennik węża, którego nie ma w magazynie, mogą dać mi samochód zastępczy, dopóki część nie nadejdzie, nie wiadomo, jak długo to potrwa. Samochód zastępczy nie byłby innym samochodem ciężarowym, chyba że zapłacę różnicę 8 dolarów dziennie. To do bani, ponieważ używam mojej ciężarówki co tydzień do ciągnięcia mojej małej przyczepy do pielęgnacji trawnika. Może po prostu będę musiał zrobić naprawę uszczelki typu o-ring. Nie ma sensu mieć gwarancji, jeśli nie mogę z niej korzystać.

#13 ·
Około tygodnia i wciąż brak wycieku po wyczyszczeniu i ponownym złożeniu. Mam kilka okrągłych uszczelek o średnicy takiej samej jak fabryczna, które wypróbuję, jeśli/kiedy wyciek powróci, ale jak dotąd wszystko dobrze. Cieszę się, że nie musiałem przechodzić przez bzdury związane z wizytą u dealera, aby to naprawić.

#14 ·
Mój Colorado ZR2 z 2023 roku ma wyciek płynu chłodzącego z węża łączącego się z chłodnicą po stronie kierowcy z przodu komory silnika w pobliżu filtra powietrza.

Pierwszy dealer, do którego zadzwoniłem, powiedział, że diagnoza zajmie 3-7 dni roboczych, bez możliwości wypożyczenia samochodu zastępczego. Jak trudna byłaby samodzielna naprawa? Czy ktoś ma z tym jakieś doświadczenie? Połączenie/zacisk wydaje mi się zastrzeżone. Chciałbym, żeby to była zwykła opaska zaciskowa.

Dołączony film.

Sprawdź ten film z naprawą od Badland Industries.

#15 ·

Dołączony film.

Miałem właśnie ten problem, usunąłem wąż i znalazłem mnóstwo osadów wokół wewnętrznego o-ringu węża. Zastąpiłem go silikonowym pierścieniem SAE-218 i na wszelki wypadek dodałem do pierścienia smar silikonowy do o-ringów! Zamierzam przetestować go przez kilka dni!
Image

Image

#16 · (Edited)
Miałem właśnie ten problem, usunąłem wąż i znalazłem mnóstwo osadów wokół wewnętrznego o-ringu węża. Wymieniłem go na silikonowy pierścień SAE-218 i dodałem smar silikonowy do o-ringów do pierścienia na wszelki wypadek! Zamierzam przetestować go przez kilka dni!
View attachment 483462
View attachment 483461
Czy ktoś słyszał, co powoduje ten problem. Czy to metalowy koniec węża reaguje z chemią płynu chłodzącego, czy chemia jest niewłaściwa dla tego bloku silnika? Korozja galwaniczna/chemiczna może być bardzo zła dla silnika. Ten drobny problem może być ogromnym problemem w przyszłości.

#30 ·
Właśnie osiągnąłem 26 tys. mil, zauważyłem problem z płynem chłodniczym przy 24 500. Myślę, że płukanie płynu chłodniczego GM Dex z wymianą HOAT będzie najlepszym rozwiązaniem, aby uniknąć gromadzenia się osadów w układzie.
Aktualizacja naprawy 218, przejechałem około 500 mil z dużą prędkością i bez wycieków👍🏼

#20 ·
Zauważyłem ten problem w moim '24 przy przebiegu 14 tys. mil, chociaż wyschnięte osady na górze mojej chłodnicy wydają się tam być od jakiegoś czasu. Wymieniłem fabryczny pierścień na pierścień uszczelniający 218 i jest dobrze od około 1000 mil. Rozmawiałem z moim współpracownikiem, który buduje stare muscle cary i zgodził się, że jest to bezpieczna wymiana. Zapomniałem, jak nazywał fabryczne pierścienie uszczelniające, ale powiedział, że są do niczego i nie zapewniają wystarczającego uszczelnienia w żadnym miejscu.

To prawdopodobnie nie pomaga, że fabryczny pierścień uszczelniający jest kwadratowy, a złącze chłodnicy jest stożkowe.

Attachments

#22 · (Edited)
Zauważyłem ten problem w moim '24 przy przebiegu 14 tys. mil, chociaż wysuszone osady na górze mojej chłodnicy wydają się tam być od jakiegoś czasu. Zastąpiłem fabryczny pierścień pierścieniem 218 i jest dobrze od około 1000 mil. Rozmawiałem z moim współpracownikiem, który buduje stare muscle cary i zgodził się, że jest to bezpieczna wymiana. Zapomniałem, jak nazywał fabryczne pierścienie uszczelniające, ale powiedział, że są do niczego i nie zapewniają wystarczającego uszczelnienia.

Prawdopodobnie nie pomaga to, że fabryczny pierścień uszczelniający jest kwadratowy, a złącze chłodnicy jest stożkowe.
Zrobiłem więc małe rozeznanie i rozmawiałem z inżynierem chemikiem w pracy. Najprawdopodobniej biała pozostałość to płyn chłodzący reagujący z powietrzem. Bardzo małe ilości płynu chłodzącego wyciekają wokół uszczelki/oringu OEM, powodując gromadzenie się pozostałości i pogarszanie się wycieku z czasem. GM w końcu ma na stanie zamienny wąż. Moje pytanie: czy GM naprawiło ten problem, czy lepiej użyć pierścienia uszczelniającego 218, aby to naprawić?

#24 ·
Szukam tylko potwierdzenia, czy To pierścień, który ludzie zamawiają?
Z wyjątkiem numeru części CAT, nie widzę żadnych innych odniesień do zamówień.
Może zamówię z wyprzedzeniem na wszelki wypadek
To jest ten z filmu Badlands Industries

#27 ·
Ok, jak udało wam się pozbyć powietrza z układu chłodzenia po zamontowaniu nowego O-ringu?
Na zbiorniku płynu chłodzącego znajduje się korek

#35 ·
Naprawa O-ringu zakończona. Czy potrzebne, czy nie, pokryłem go smarem silikonowym zgodnie z sugestią z filmu. Byłem głupcem i zdjąłem pierścień zabezpieczający. Ależ to była udręka, żeby go z powrotem założyć. Uwaga: nie wchodzi on do szczelin tak, jak myślałem. Poza tym było to proste i jak dotąd żadnych wycieków.

• Like
Reactions: HED
#37 ·
Wczoraj zrobiłem podróż na 400 mil. Brak oznak dalszego wycieku, a dzbanek jest nadal na odpowiednim poziomie.
Jest akcja serwisowa na wąż, wymieniłem go w salonie, chociaż wymiana zajęła im dwa tygodnie plus wszystkie inne akcje serwisowe (dostałem nowy moduł radia, bo się zepsuł, rekalibracja systemu wykrywania kolizji z przodu i przeprogramowanie przepływu wtryskiwaczy paliwa) dla Colorado. Dealer nadal nie był w stanie naprawić usterki systemu zamka drzwi po stronie kierowcy. Błąd pojawia się przy każdym pierwszym uruchomieniu dnia. To drugi dealer, do którego go zabieram i nie potrafią go naprawić... Cytryna?