Chevy Colorado & GMC Canyon banner

Ciągłe problemy z kontrolką silnika, układem hamulcowym, akumulatorem

1.2K views 22 replies 8 participants last post by  GM4ever  
#1 ·
Chcę zobaczyć, czy ktoś inny ma takie problemy jak ja. 2024 Colorado TB. Kilka miesięcy temu kontrolka CEL (Check Engine Light) zapalała się mniej więcej raz w tygodniu, a potem gasła po dniu lub dwóch. Zanim zabrałem go do dealera, w końcu zobaczyłem komunikat wyświetlany na desce rozdzielczej wystarczająco długo, o treści „awaria układu hamulcowego, maksymalna prędkość 255 mph”. Dealer przeprowadził serię testów i stwierdził awarię akumulatora. Technik powiedział, że na testerze miał zero CCA (prądu rozruchowego na zimno) (nie jestem pewien, jak to w ogóle jest możliwe, skoro odpalał bez problemu, ale pracuję w IT, a nie mechanice samochodowej, więc po prostu się uśmiecham i mówię ok). Akumulator został wymieniony w ramach gwarancji i wszystko wydawało się w porządku... aż do dzisiejszego poranka, 3 tygodnie po mojej wizycie serwisowej. Ta sama kontrolka układu hamulcowego, a następnie CEL. Całkowicie zirytowany zawiozłem go do dealera z zapaloną kontrolką. Jest tam teraz, czekając na kolejne ustalenia.

Co więcej, w przyszłym tygodniu musi trafić do warsztatu blacharskiego, aby zidentyfikować problem ze słabym dachem opisany w TSB 23-NA-209. Dach ma wgniecenie od suszarki do myjni samochodowej. Chodzi mi o to, że lubię swojego trucka, ale to jest ogromny kłopot.

#2 ·
Chciałbym sprawdzić, czy ktoś inny ma takie problemy jak ja. 2024 Colorado TB. Kilka miesięcy temu kontrolka CEL (Check Engine Light) zapalała się mniej więcej raz w tygodniu, a potem gasła po dniu lub dwóch. Zanim zabrałem go do dealera, w końcu zobaczyłem komunikat na desce rozdzielczej o treści „awaria układu hamulcowego, maksymalna prędkość 255 mph”. Dealer przeprowadził serię testów i stwierdził awarię testu akumulatora. Technik powiedział, że na testerze miał zero CCA (zimnego rozruchu) (nie wiem, jak to w ogóle możliwe, skoro normalnie odpala, ale pracuję w IT, a nie w mechanice samochodowej, więc tylko się uśmiecham i mówię ok). Akumulator został wymieniony na gwarancji i wszystko wydawało się w porządku... do dzisiejszego poranka, 3 tygodnie po wizycie serwisowej. Ta sama kontrolka awarii układu hamulcowego, a następnie CEL. Całkowicie zirytowany zawiozłem samochód do dealera z zapaloną kontrolką. Jest tam teraz i czeka na kolejne ustalenia.

Dodatkowo, w przyszłym tygodniu musi trafić do warsztatu blacharskiego, aby zidentyfikować problem ze słabym dachem opisany w TSB 23-NA-209. Dach ma wgniecenie od suszarki w myjni samochodowej. Chodzi mi o to, że lubię swojego trucka, ale to jest duży kłopot.
Jakie jest napięcie ładowania spoczynkowego Twojego akumulatora? 2 godziny po obciążeniu powinno wynosić od 12,6V do 12,9V. Jeśli nie masz woltomierza, możesz przełączyć trucka w tryb serwisowy, aby sprawdzić napięcie akumulatora. Musiałem zainstalować podtrzymywacz akumulatora w moim trucku, ale od tego czasu wszystkie moje problemy elektryczne zostały rozwiązane.

#3 ·
Chciałbym sprawdzić, czy ktoś inny ma takie problemy jak ja. 2024 Colorado TB. Kilka miesięcy temu kontrolka CEL (Check Engine Light) zapalała się mniej więcej raz w tygodniu, a potem gasła po dniu lub dwóch. Zanim zabrałem go do dealera, w końcu zobaczyłem komunikat na desce rozdzielczej, który wystarczająco długo się utrzymywał, mówiący „awaria układu hamulcowego, maksymalna prędkość 255 mph”. Dealer przeprowadził serię testów i stwierdził awarię testu akumulatora. Technik powiedział, że na testerze miał zero CCA (zimnego prądu rozruchowego) (nie jestem pewien, jak to w ogóle możliwe, skoro normalnie odpalał, ale pracuję w IT, a nie w mechanice samochodowej, więc po prostu się uśmiechnę i powiem ok). Wymieniono akumulator na gwarancji i wszystko wydawało się w porządku... aż do dzisiejszego poranka, 3 tygodnie po wizycie serwisowej. Ta sama ostrzeżenie o układzie hamulcowym, po którym nastąpiła kontrolka CEL. Całkowicie zirytowany, zawiozłem go do dealera z zapaloną kontrolką. Jest tam teraz, czekając na kolejne ustalenia.

Co więcej, w przyszłym tygodniu musi trafić do warsztatu blacharskiego, aby zidentyfikować problem ze słabym dachem opisany w TSB 23-NA-209. Dach ma wgniecenie od suszarki myjni samochodowej. To znaczy, lubię mojego trucka, ale to jest duży kłopot.
Twój akumulator nie jest w pełni ładowany.
Jak często jeździsz swoim truckiem?
Jak długo nim jeździsz, kiedy nim jeździsz?

Do naładowania akumulatora po uruchomieniu potrzeba co najmniej 20 do 30 minut jazdy.
Może być potrzebna ładowarka/podtrzymywacz akumulatora, aby upewnić się, że akumulator jest w pełni naładowany.

Ponadto zarówno Twój serwo hamulcowe, jak i cylinder główny wykorzystują teraz energię elektryczną.
Więc, niewystarczające naładowanie akumulatora.
Spowoduje problemy z układem hamulcowym.

owns 2017 Chevrolet Colorado Z71
  • Like
Reactions: GM4ever
#5 ·
Dokumentacja serwisowa pokazuje 12,2 V dla starego akumulatora. Mam multimetr elektryka, którego z pewnością potrafię użyć. Gdyby ciężarówka była poza gwarancją, rozważyłbym podtrzymanie, ale jestem zdania, że nie powinienem go potrzebować, ponieważ ma mniej niż rok i nie stoi przez długi czas.
Mój samochód został wyprodukowany w czerwcu, a kupiłem go w listopadzie, więc stał gdzieś przez 5 miesięcy bez ładowania akumulatora. Mam wiele pojazdów i jestem na emeryturze, więc samochód dużo stoi, a kiedy gdzieś jadę, to mniej niż 4 mile. Miałem już podtrzymanie akumulatora mojego generatora, więc kupiłem kable do samochodu i zamieniam je tam i z powrotem. Kiedy pierwszy raz go podłączyłem, akumulator trzeba było ładować każdej nocy. Po 3 miesiącach teraz wystarczy ładować go raz w tygodniu. W tych samochodach jest wiele pasożytniczych poborów prądu, w tym zabezpieczenia, połączenie internetowe, poszukiwanie sygnału zdalnego uruchamiania z aplikacji lub pilota oraz poszukiwanie aktualizacji OTA. Ma nawet czujnik wilgotności, który porusza klapami wentylacyjnymi, gdy samochód jest wyłączony. Jestem na emeryturze i nie mam nic lepszego do roboty niż grzebać w moich zabawkach. Te akumulatory zaczynają siarczanować, gdy nie są naładowane do 12,4 V. Rozumiem twoje stanowisko, ale moim zdaniem GM (jestem emerytowanym inżynierem GM) będzie wymieniać wiele akumulatorów w ramach gwarancji, a właściciele później również. Tylko myśl.

#6 ·
To niedorzeczne, że te nowe ciężarówki potrzebują czegokolwiek z rynku wtórnego, aby działały niezawodnie. Każdy powinien móc zaparkować swoją ciężarówkę na 10 do 15 dni, a ona odpali. Więc jeśli miałbym jedną i zostawiłbym ciężarówkę na lotniskach na 14 dni, czy zostałbym uziemiony???

#7 ·
To niedorzeczne, że te nowe ciężarówki potrzebują czegokolwiek z rynku wtórnego, aby działały niezawodnie. Każdy powinien móc zaparkować swoją ciężarówkę na 10 do 15 dni i powinna ona odpalić. Więc jeśli miałbym jedną i zostawiłbym moją ciężarówkę na lotniskach na 14 dni, czy zostałbym unieruchomiony???
Po kilku miesiącach sprawdzania mojej własnej ciężarówki mogę powiedzieć, że napięcie akumulatora spada o 0,2 V każdego dnia tylko z powodu włączonego systemu bezpieczeństwa.
Aktualizacje nie działają, gdy akumulator spadnie o 30% od stanu ustalonego 12,6 do 12,9 V. Chociaż nie sprawia to, że ciężarówka jest nie do jazdy i odpali... nie jest to dobre dla żywotności akumulatora, ponieważ zaczynają one siarkować przy 12,4 V. Jestem na emeryturze inżynierem GM i doprowadza mnie to do szału.

#15 ·
Wyrok zapadł. Podobno znany problem z wersją oprogramowania układu hamulcowego. Zrobili aktualizację i ponowną kalibrację tłoczka hamulca.

Niezależnie od tego, rozglądam się za zakupem podtrzymywacza NOCO Genius Gen5X1.
Cieszę się, że sprawa została rozwiązana
Dzięki za aktualizację

owns 2017 Chevrolet Colorado Z71
#16 ·
Zaparkowałem mojego 24 Canyon w garażu w Karolinie Północnej zeszłej zimy na prawie 4 miesiące, z zablokowanymi i uzbrojonymi drzwiami, i nie miałem żadnych problemów. Odpalił od razu, gdy wróciłem.
Rozrusznik wymaga około 200 amperów. Są to akumulatory 800 CCA (dostarczają 800 amperów przez 30 sekund przy 0 stopniach Fahrenheita i utrzymują ponad 7,2 V). Lub około 1000 CA.
Dobry akumulator i nowy rozrusznik pozwolą pojazdowi uruchomić się przy zaledwie 9,6 V.
Ciężarówki mają tryb konserwacji akumulatora, gdy włączone jest zabezpieczenie. Wyłącza on wszystkie pobory prądu, z wyjątkiem zabezpieczenia.
Jeśli akumulator rozładuje się na tyle, że zabezpieczenie nie będzie działać, włączy się alarm. Otrzymasz e-mail, jeśli tak skonfigurujesz.

#22 ·
To mi się przydarzyło w zeszłym tygodniu. W czwartek poszedłem na parking, żeby oddać moją ciężarówkę i uruchomienie zajęło więcej czasu niż zwykle, a ja otrzymałem te same komunikaty o błędach co Ty. W dniach/tygodniach poprzedzających również otrzymywałem drobne dziwne komunikaty, ale znikały one w ciągu kilku sekund. Tym razem miałem CEL i również kod systemu hamulcowego. Dealer powiedział, że moja bateria już nie utrzymuje wystarczającej mocy (12 woltów), więc ją wymienili i od 5 dni wszystko działa płynnie. Wyłączyłem automatyczne zatrzymywanie-uruchamianie i wyłączyłem automatyczne aktualizacje, zobaczymy, czy problem zniknął.

#23 ·
W zeszłym tygodniu przytrafiło mi się to samo. W czwartek poszedłem na parking, żeby oddać moją ciężarówkę i rozruch trwał dłużej niż zwykle, a ja otrzymałem te same komunikaty o błędach co Ty. W dniach/tygodniach poprzedzających również otrzymywałem drobne dziwne komunikaty, ale znikały one w ciągu kilku sekund. Tym razem miałem CEL i kod systemu hamulcowego. Dealer powiedział, że moja bateria już nie trzyma wystarczającej mocy (12 woltów), więc ją wymienili i od 5 dni wszystko działa płynnie. Wyłączyłem funkcję auto stop-start i wyłączyłem automatyczne aktualizacje, zobaczymy, czy problem zniknął.
Jeśli kiedykolwiek otrzymasz 'drobne dziwne komunikaty'... wyłącz ciężarówkę, przełącz ją w tryb serwisowy i sprawdź ekran ładowania akumulatora.
Zdrowy akumulator AGM powinien mieć stałe napięcie ładowania od 12,6 do 12,9 woltów.